Новини АУБ

АУБ: прийняті парламентом рішення є результатом компромісу з метою збереження українських банків

rada.jpgПрийнята парламентом норма законопроекту № 0884 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)” щодо вимог до статутного капіталу вже діючих банків встановила більш жорсткі вимоги, аніж пропонувала Асоціація українських банків.

rada.jpgПрийнята парламентом норма законопроекту № 0884 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)” щодо вимог до статутного капіталу вже діючих банків встановила більш жорсткі вимоги, аніж пропонувала Асоціація українських банків.

Зокрема, АУБ пропонувала для діючих банків встановити вимоги щодо збільшення до 120 млн. грн. для регулятивного, а не статутного капіталу, встановивши для цього не менше 3-х років. Як наголошував у листі до народних депутатів України Президент АУБ Олександр Сугоняко: «За європейським законодавством достатність капіталу діючих банків оцінюється не за показником статутного, а за розміром регулятивного капіталу, який включає окрім статутного ще й інші складові капіталу, у тому числі сформовані за рахунок прибутку цих банків (розкриті резерви)».

Проте парламентом були прийняті вимоги щодо збільшення до статутного, а не регулятивного капіталу. Як пояснюють в АУБ, це є компромісним рішенням з огляду на механізми стабілізації банківської діяльності, передбачені Базелем ІІІ.

Разом з тим, як відомо, законопроектом передбачалось вимога збільшення статутного капіталу новостворених банків до 500 млн. грн. В результаті проведеної АУБ роботи та досягнутих компромісів, під час голосування у парламенті ця вимога була зменшена до 120 млн. грн. Окрім цього, вдалося домогтися прийняття депутатами норми, за якою банки, які вже працюють на ринку, мають привести розмір свого статутного капіталу у відповідність до цієї норми упродовж 5-ти років (а не 2-х років, як пропонувалося в попередніх редакціях).

Як наголошують в АУБ, відповідно до попередніх вимог законопроекту більше 70 банків в Україні протягом 2-х років мали збільшити розмір статутного капіталу у середньому на 67,2%, для чого потрібно 3,9 млрд. грн. додаткових інвестицій.

Окрім цього, у прийнятому законопроекті №0884 враховані інші пропозиції, які надавалися АУБ при його підготовці, зокрема:
- збережений місячний термін для прийняття НБУ рішення про погодження змін до статуту банку при подовженні строку реєстрації статуту нового банку до 3-х місяців (ст.16);
- із переліку кредитних операцій виключені види операцій банків з цінними паперами, які не несуть кредитного ризику (ст.49);
- до переліку пов’язаних осіб віднесені керівники банку, керівник служби внутрішнього аудиту та керівники та члени комітетів правління банку, замість усіх керівників структурних підрозділів, як це передбачалося проміжними редакціями проекту (ст.52);
- зняті вимоги щодо обов’язкової публікації фінансової звітності банків у обмеженому колі видань (ст.69);
- зняті намагання доступу працівників НБУ у всі приміщення банку у неробочий час, що передбачалося у редакції І читання (ст.71), тощо.

В АУБ в цілому позитивно оцінюють результати голосування, завдяки яким вдалося зберегти для української економіки та суспільства понад третину банків з українським капіталом.

Прес-служба
Асоціації українських банків

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ