Новини АУБ

АУБ не дала знищити малі українські банки

publishing.jpg15 лютого 2011 року Верховна Рада України прийняла законопроект  № 0884 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)”, який перед тим зусиллями АУБ 4 рази знімався з голосування через дискримінаційні норми щодо українських банків.

publishing.jpg15 лютого 2011 року Верховна Рада України прийняла законопроект  № 0884 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)”, який перед тим зусиллями АУБ 4 рази знімався з голосування через дискримінаційні норми щодо українських банків.

Зокрема, законопроектом передбачалось вимога збільшення статутного капіталу новостворених банків до 500 млн. грн. В результаті проведеної АУБ роботи та досягнутих компромісів, під час голосування у парламенті ця вимога була зменшена до 120 млн. грн. Окрім цього, вдалося домогтися прийняття депутатами норми, за якою банки, які вже працюють на ринку, мають привести розмір свого статутного капіталу у відповідність до цієї норми упродовж 5-ти років (а не 2-х років, як пропонувалося в попередніх редакціях).

Як відомо, напередодні керівництво АУБ провело робочі зустрічі з керівництвом НБУ, під час яких були обговорені пропозиції АУБ та можливі компромісні рішення. Також АУБ передала листи усім народним депутатам України з компромісними пропозиціями щодо вимог, передбачених законопроектом № 0884.

Зокрема, АУБ пропонувала для діючих банків встановити вимоги до збільшення до 120 млн. грн. для регулятивного, а не статутного капіталу, встановивши для цього не менше 3-х років.
Прийнята парламентом норма встановила більш жорсткі вимоги до статутного капіталу вже діючих банків, що є компромісним рішенням з огляду на механізми стабілізації банківської діяльності, передбачені Базелем ІІІ.

Як наголошують в АУБ, відповідно до попередніх вимог законопроекту більше 70 банків в Україні протягом 2-х років мали збільшити розмір статутного капіталу у середньому на 67,2%, для чого потрібно 3,9 млрд. грн. додаткових інвестицій.

В АУБ позитивно оцінюють результати голосування, завдяки яким вдалося зберегти для української економіки та суспільства понад третину банків з українським капіталом.

Нагадаємо, вимоги щодо збільшення статутного капіталу новостворюваних банків до 500 млн.грн. були передбачені законопроектом № 0884 відповідно до укладених забов’язань України перед МВФ та Світовим банком (докладніше див.: http://economics.unian.net/ukr/detail/77135 ).


Прес-служба
Асоціації українських банків

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ