Новини АУБ

Консенсус-прогноз щодо розміру облікової ставки


На попередньому засіданні Правління з питань монетарної політики НБУ, а саме 02 червня 2022 року, регулятор підвищив облікову ставку НБУ у 2,5 рази з 10% річних до 25% річних.
✅Такий рішучий крок регулятора мав на меті захистити гривневі доходи та заощадження громадян, збільшити привабливість гривневих активів, знизити тиск на валютному ринку і в результаті посилити спроможність НБУ забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси під час війни.
Пройшло більше місяця з моменту зазначених суттєвих змін в монетарній політиці. Як це вплинуло на банківський ринок, чи досяг регулятор запланованих цілей та які прогнози банківської спільноти щодо наступних можливих змін облікової ставки НБУ та валютного курсу в Україні?
✅Асоціацією українських банків було проведено опитування банківської спільноти, метою якого було визначення відношення професійної спільноти до введених змін, отриманих результатів внаслідок введених змін, а також отримання консенсус-прогнозу щодо майбутнього розміру облікової ставки та валютного курсу.
 

Банківська спільнота, що приймала участь в опитуванні Асоціацією українських банків, в цілому не підтримують червневе рішення регулятора щодо підвищення облікової ставки, проте в нинішніх умовах (продовження військової агресії росії, подальше збільшення інфляції, песимістичні очікування бізнесу) в переважній своїй більшості прогнозують її рівень близько до діючого значення (консенсус прогноз банківської спільноти щодо рівня облікової ставки складає 23% річних (медіанне значення)).

 
 
 
 

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ