Новини АУБ

"КОНСОЛІДОВАНЕ ЗВЕРНЕННЯ ЩОДО РІШЕННЯ НБУ ПРО ПІДНЯТТЯ ОБЛІКОВОЇ СТАВКИ ДО 25%, ЯКЕ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО НЕМИНУЧИХ НАСЛІДКІВ ДЛЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ.

 

Голові Національного банку України
Шевченку К.Є.

Шановний Кириле Євгеновичу!

Асоціація Українських банків принагідно висловлює свою повагу та побажання якнайшвидшої перемоги.
Цей лист має на меті висловити позицію членів АУБ та сформулювати декілька питань стосовно роботи банківської системи, що постають як наслідок різкого підвищення Національним банком України облікової ставки з 10% до 25%.
В першу чергу, звертаємо Вашу увагу на те, що Асоціація українських банків пропонує Національному банку України перенести термін надання відповіді банкам щодо погодження чи не погодження на нові умови ставки по кредитах рефінансування на 10.06.2022. Це зумовлене необхідністю детально відпрацювати банкам, Асоціації та НБУ всі ризики та загрози, які може принести різке підвищення ставки рефінансування для банків України.
Розуміючи прагнення регулятора стабілізувати інфляцію та вирішити нагальні питання державного бюджету, не можемо не відреагувати на це рішення Національного банку України, оскільки воно піднімає декілька суттєвих питань роботи для банківського сектору, так і для реального сектору економіки, насамперед виробників. Здорожчання грошових ресурсів для реального сектору економіки та банківської системи призведе до зупинки кредитування, необхідного для відновлення виробництва, зменшення його обсягів, спричинить скорочення робочих місць, що у свою чергу буде мати негативний вплив на економіку в цілому, як і на соціальну та демографічну ситуацію в нашій країні.
За попереднім розрахунком, більше 50% позичальників припинять обслуговувати кредити в разі підвищення відсоткової ставки. Більше того, вже зараз багато клієнтів звертаються до банків з проханням щодо проведення реструктуризації поточної кредитної заборгованості, що означає автоматичне погіршення структури активів банків. Споживчі кредити та кредити бізнесу містять фіксовану процентну ставку, яка має залишатись незмінною, а це означає величезні збитки від від’ємної процентної маржі. Ситуація, коли великі роздрібніторгівельні мережі вже беруть кредити під 30% для попередньої оплати не є виключенням. У період початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, Національний банк України звернувся до українських банків з проханням врахувати складність ситуації та піти на діалог зі своїми позичальниками та не допустити критичних наслідків для бізнесу. Всі українські банки дослухались до прохання НБУ тоді, але сьогодні українські банки – це такі ж «клієнти» Національного банку України тільки за кредитами рефінансування. Тому, ми вважаємо, що і Національний банк України має врахувати складність ситуації та зберегти ставки по довгострокових кредитах рефінансування на станом на 01.06.2022.


З огляду на перспективу різкого здороження ресурсів, яке стане неминучим наслідком підняття НБУ ставки по кредиту до 27%, мусимо наголосити, що підвищення відсотків за кредитами потягне за собою різке погіршення структури кредитних портфелів, порушення норм резервування та значне зниження ліквідності банківської системи. Це може призвести до втрати капіталу і ліквідності банківської системи, та, як наслідок, — до банківської кризи, якої вдавалося уникнути навіть під час перших місяців війни.
Вартість отриманих банками від НБУ ресурсів зросла в 2,5 рази. Для більшості банків будуть зафіксовані значні збитки при перерахунку вартості кредитів рефінансування, оскільки банки не мають можливості збільшення ставок за раніше наданими кредитами та придбаними ОВДП, як слідство, це створить додаткове навантаження на капітали банків. Під значним тиском опиниться Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Це може призвести до втрати капіталу і ліквідності банківської системи, та, як наслідок, — до банківської кризи, якої вдавалося уникнути навіть під час перших місяців війни.
Банківська система опинилась перед загрозою кризи неплатежів. Для вирішення ситуації з здороженням ресурсу, банківська спільнота випрацювала спільні пропозиції, що дозволять подолати перераховані виклики.
• Застосувати фіксовану ставку яка діяла 01.06.2022 за діючими угодами довгострокового рефінансування, укладеними між банками та Національним банком на період воєнного стану та 3 місяці після його припинення;
• Дозволити дострокове погашення банками кредиту з рефінансування, за рахунок заставного майна шляхом добровільної передачі банками у власність НБУ заставлених ОВДП та ОВМП за справедливою вартістю;

• Адаптувати нормативи для банків України у зв’язку із введенням воєнного стану та різким підвищенням облікової ставки НБУ.
Маємо наголосити на необхідності комплексно збалансувати регулювання банківської системи в поточній ситуації. Банки постали перед реальністю використання юридичних інструментів для захисту своїх інтересів. Для подолання викликів що стоять перед банківською системою і бізнесом вкрай актуальною є здійснення ефективної комунікації між державними органами та банківською системою.
Звертаємо Вашу увагу також на те, що у разі застосування ставки рефінансування по довгостроковим та короткостроковим кредитам 27% - може призвести до банкрутства до 20 банків України, що в свою чергу безперечно нанесе сильний удар по стабільності та довірі до банківської системи України.

 


З повагою,
Андрій Дубас                                                                                                                                    Президент Асоціації українських банків

 

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ