Новини АУБ

Захист персональних даних – дуже чутливе питання для фінансового ринку

Захист персональних даних – проблема, актуальна для всього цивілізованого світу.  Україна має законодавство в цій сфері, але в червні цього року було зареєстровано новий законопроект  про захист персональних даних. З метою презентації проекту закону для фінансової спільноти, обговорення впливу нових законодавчих норм на діяльність банківських та небанківських фінансових установ Асоціація українських банків організувала проведення Круглого столу на тему: «Захист персональних даних: реалії та перспективи».

У вступному слові Президент АУБ Андрій Дубас зазначив, що цифровізація економіки, в тому числі банківського та небанківського фінансових секторів – це насамперед, робота з персональними даними. Фінансові установи дуже добре розуміють,  наскільки серйозною є відповідальність щодо захисту персональних даних.  З часу прийняття Закону про захист персональних даних багато чого змінилося, і добре, що  народні депутати порушили питання приведення законодавства до європейських стандартів, які передбачають відповідальність у сфері захисту персональних даних.

«Приємно, що депутати погодилися презентувати законопроект, роз’яснити ситуацію, яка нас очікує, вислухати пропозиції, які будуть надходити. Ми б хотіли зрозуміти, яким чином новели закону впливатимуть на роботу банківських і небанківських фінансових установ, як можна захистити персональні дані. Крім цього, АУБ буде готувати пропозиції більш системного характеру, які, на нашу думку, потрібно внести до законопроекту», - зауважив Андрій Дубас.

Тарас Тарасенко, народний депутат України, Голова підкомітету з питань прав людини Комітету ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецький, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин та міжнаціональних відносин, співавтор законопроекту: «В нашій країні ніхто не захищає персональні дані, і вони вільно переміщаються як в паперовому, так і в цифровому вигляді. Більшість наших громадян не цінують свої персональні дані, не розуміють, що на них можуть впливати через їх використання. І цей закон про те, що ми повинні зобов’язувати захищати наші персональні дані як державу, так і фізичних та юридичних осіб, яким вони довірені. Ми брали за основу європейське законодавство. Але я бачу, що сьогодні однозначного розуміння тих норм, які ми пропонуємо, немає. І такі зустрічі, як сьогоднішня, демонструють, що, можливо, ми десь помиляємось, можливо, потрібно більше роз’яснювати нашу позицію.  Ми звикли, що коли створюється ще один орган – це для того, щоб вимагати гроші у бізнесу. Але штрафи, про які йдеться в законопроекті – не головне, на початковому етапі буде тільки роз’яснювальна робота. Лише після того як і бізнес, і населення зрозуміють свої права та обов’язки, можна говорити про притягнення до відповідальності.  Маю надію, що ми будемо змінювати підходи в нашій країні, в тому числі в сфері захисту персональних даних.  Добре, що АУБ організувала цей Круглий стіл, що ми маємо можливість почути думку представників фінансових установ. Я не перший раз працюю з АУБ щодо законопроектів, цього разу теж очікуємо від Асоціації конкретних пропозицій до законопроекту».

Лілія Олексюк, кандидат наук з державного управління, голова ГО «ВАІБІТ», позаштатний консультант Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації наголосила: «Я підтримую модеровану дискусію, і загалом всі заходи зі стейкхолдерами даного процесу, на яких або впливатиме закон, або які мають безпосередньо його виконувати чи, як ми, його розробляють.  Це демократичний підхід до розробки законопроектів. Тому дякуємо АУБ за запрошення.  Дуже добре, що до процесу вироблення спільної позиції щодо законодавства у сфері персональних даних долучаються банки, фінансові установи.  А наша ціль – донести до них, що  нічого страшного не відбувається, все залежатиме від того, як ми будемо імплементувати це законодавство, як ми будемо щодня ним користуватися».

Наталія Продан,  Керівник напрямку комплаєнс контролю банківської групи АТ «ТАСкомбанк»: «Питання, які порушуються даним законопроектом – дуже чутливі для фінансового ринку. Але цей Закон давно назрів, він дуже потрібен. Адже люди, які надають свої персональні дані, повинні розуміти, що вони теж несуть відповідальність, захист персональних даних – це не тільки гра в одні ворота. Ми дуже велика банківська група, до якої входять великі і маленькі компанії, але закон буде застосовуватися до всіх однаково. Питань до законопроекту багато, особливо щодо штрафних санкцій. Ми будемо подавати свої зауваження і пропозиції до законопроекту. Тому такі зустрічі, як сьогоднішня,  дуже потрібні».

Андрій Котик, директор юридичного департаменту ТОВ «МАНІВЕО»: «Подібні заходи є вкрай важливими, оскільки концентрують увагу експертної спільноти на проблемах, пов'язаних із захистом персональних даних. Крім цього, обмін думками між бізнесом та державними органами влади формує загальний підхід до покращення законодавства у цій сфері. Таким чином на заходах, пов'язаних із захистом персональних даних, ми можемо обговорити існуючі недоліки та спільно знайти шляхи вирішення таких проблем».

Підсумовуючи результати Круглого столу, керівник апарату АУБ Катерина Грекова зауважила, що особливого значення набуває тема захисту персональних даних для України. Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом вимагає приведення у відповідність, зокрема і законодавства про захист персональних даних. Відповідно, на шляху євроінтеграції, даний процес для України є неминучим. Фінансові установи збирають, обробляють та зберігають шалену кількість персональних даних своїх клієнтів, відповідно зміни в законодавстві щодо захисту персональних даних є важливою темою для обговорення фінансовим сектором. Саме тому АУБ запросила ініціаторів законопроекту, представників банків та небанківських фінансових установ аби побудувати конструктивний діалог між сторонами та зробити все, аби майбутній закон дійсно сприяв захисту персональних даних кожного з нас.

 Більше фото дивіться за посиланням: https://www.facebook.com/auborgua

Пресцентр Асоціації українських банків

Тел.: 044 516 8775,

email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ