Новини АУБ

Голова Ради АУБ Станіслав Аржевітін прокоментував розміщення українських ОЗДП на суму 1,25 млрд євро

Голова Ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін прокоментував випуск ОЗДП.

На думку Голови Ради АУБ, вплив розміщення суверенних облігацій на українську економіку можна розглядати з двох боків. До позитивних наслідків можна віднести такі:

 - запозичення строком на 10 років покращують рейтинги України в очах інвесторів та збільшують довіру до держави;

 - пониження ставки до 4,375% підтверджує тенденцію на пониження ставки державних запозичень;

 - подібний прецендент розміщення ОЗДП може допомогти у рефінансуванні старих запозичень та зменшити навантаження на державний бюджет;

 - випуск облігацій здатен показати МВФ, що Україна зможе залучати кошти від інших інвесторів.

Станіслав Аржевітін вважає, що через політичні зміни та військові дії в Україні, рейтинг держави в очах інвесторів не є високим. Інтерес до облігацій виник через високу для ринку відсоткову ставку – 4,375% річних на десятирічні цінні папери, тоді як для Чехії і Польщі цей показник становить 1,5–2%. Характер нинішніх українських реалій змушує Україну брати державні запозичення, що не є позитивним явищем.

«Облігації на суму 1,25 млрд євро свідчать про те, що Україна зараз не може подолати тенденцію на зростання суми зовнішнього (60%) і внутрішнього (40%) боргу. За цими показниками ми випереджуємо країни-аналоги в 2 рази», –зауважив експерт.

Залучення Мінфіном іноземних гігантів BNP Paribas, JP Morgan та Raiffeisen Bank International у якості лід-менеджерів додає цінності українським облігаціям, однак це не свідчить про глибоку довіру, а підтверджує завищення ставок.

«Станом на сьогодні, українська цінова політика по державних запозиченнях найвища в світі. До того ж, Україна ніколи не оголошувала про дефолт, що приваблює іноземних інвесторів», – додав Станіслав Аржевітін.

Україна провела випуск облігацій зовнішньої державної позики на суму 1,25 млрд євро. Цінні папери розмістили строком на 10 років під 4,375% річних.

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ