Експертна думка

«Кредитування населення поступово активізується та відновлюється, а банки розпочинають боротьбу за нових клієнтів»заступник голови правління ТАСКОМБАНКУ Артур Муравицький


Банки почали повертати на картки кредитні ліміти, які вони «порізали» на початку війни. «Кредитні картки – це наші топові продукти. Ще в травні ми поступово почали кредитувати населення. І на сьогодні ми відновили кредитування, – каже заступник голови правління ТАСКОМБАНКУ Артур Муравицький. – Зараз відкоригували продукти, враховуючи зміни на ринку».

За словами банкіра, зараз кредитування розвивається в двох напрямках. «Перший – відновлення за кредитними картками лімітів, які раніше були встановлені, але із врахуванням факторів початку воєнних дій – десь обмежені, зупинені. Ми зараз будемо більш активно відновлювати кредитні ліміти тим, хто успішно вийшов з кредитних канікул і далі має намір користуватися кредитними картками», – розповідає Артур Муравицький.

«Друга історія – це нові ліміти, які зараз погоджуються клієнтам. Вже з десяток банків активно беруть в цьому участь. Ми також погоджуємо нові ліміти. Поки що це ліміти до 10 тис. грн. Але ми будемо через місяць їх переглядати – сподіваюся, будемо підвищувати», – сподівається Артур Муравицький.

Середні ліміти за кредитними картками та кеш-кредитами поступово зростатимуть

Банкір підкреслив, що установи зараз пропонують клієнтам як цільові кредити, так і готівкові, а ситуація змінилася лише в розмірах кредитів і більш консервативних підходах банку до оцінки позичальника.

«Середні суми споживчих кредитів скоротилися з початком війни. Проте я сподіваюся, що до середини осені в масовому сегменті всі продукти будуть відновлені в повному обсязі. Якщо ми кажемо про картки, де в масовому сегменті середній ліміт на рівні 15-20 тис. грн, це вже практично відбувається зараз. Якщо кажемо про кеш-кредит – де середній ліміт на масовому сегменті для більшості населення на рівні 40-50 тис. грн, це також перспектива цього місяця. Основні гравці вже відновлюються, але переважна більшість кредитує діючих клієнтів. ТАСКОМБАНК наразі один з небагатьох хто надає готівкові кредити новим клієнтам», – зазначив Артур Муравицький.

До кінця 2022 року буде сформовано новий ринок заставного кредитування

«Ми очікуємо на поступове зростання заставного кредитування в четвертому кварталі – в першу чергу в державних банках, які й лідирували на цьому ринку. В авто та іпотеці основні гравці зараз активно будуть відновлювати програми іпотечного кредитування. Поступово будуть відновлюватися програми з партнерськими автосалонами, з продавцями нерухомості. До кінця року певний новий ринок буде сформований», – розповів Артур Муравицький.

За матеріалами Фінансового клубу


Автор статті
Прес-служба АУБ

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ