Експертна думка

Іпотечне кредитування поступово набирає обертів

Починаючи з 2018 року кредитування фізичних осіб на придбання, будівництво та реконструкцію нерухомості поступово активізується. Так, згідно статистики НБУ, за 2018 рік приріст портфелю таких кредитів у національній валюті (видача нових кредитів мінус погашення діючих) склав 461 млн грн (+4,78%). За 2019 рік портфель збільшився на 5,55% (+560 млн грн). У 2020 році темпи приросту портфелю знизились: приріст склав 2,33% або 248 млн грн за рік, що було пов’язано, у тому числі, зі зниженням ділової та споживчої активності внаслідок розповсюдження COVID-19 та запровадженням відповідних карантинних та обмежувальних заходів. За результатами опитування банків, проведеного НБУ[1], суттєве просідання у видачі нових іпотечних кредитів, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, спостерігалось у ІІ кварталі 2020 року, після чого активність дещо підвищилась, і за 2020 рік сума нових кредитів на 35,5% перевищила результат 2019 року.

У першому кварталі поточного року активність іпотечного кредитування продовжила зростання. За березень 2021 року банки  видали 750 іпотечних кредитів на загальну суму 577,4 млн грн. Обсяги видачі кредитів зросли на 26% порівняно з лютим 2021 року та в 2,4 рази, порівняно з березнем минулого року. Загалом у І кварталі поточного року банки видали 1811 іпотечних кредитів на загальну суму майже 1,4 млрд грн. Якщо порівняти з І кварталом минулого року, то нове іпотечне кредитування зросло на 51% за кількістю договорів та більш, ніж у два рази у грошовому вимірі. За даними статистики НБУ, станом на 01.04.2021 залишок портфелю кредитів, наданих на придбання, будівництво та реконструкцію нерухомості зріс на 4,43% (+483 млн грн)  порівняно з початком року.

При цьому в загальному обсязі кредитів, виданих за 2019, 2020 рік та перший квартал 2021 року, кредити на придбання нерухомості на первинному ринку займали лише 16,4%.

За обсягами іпотечного кредитного портфеля фізичних осіб у національній валюті станом на 01.04.2021 лідирує «Приватбанк» – його кредитний портфель формує 20,7% загального іпотечного портфеля банківської системи. На другому місці – «Кредобанк» (18,3% від загального обсягу іпотечного портфеля), на третьому – «Ощадбанк» (15,8%). Також до десятки лідерів за обсягами іпотечного кредитного портфелю входять: «Укргазбанк», «Укрсиббанк», банк «Глобус», «Альфа-банк», «Правекс-банк», «Райффайзен Банк Аваль» та «ОТП БАНК». Детальну інформацію подано в додатку до статті.

Новий поштовх розвитку іпотечного кредитування надало, у тому числі, запровадження з 1 березня 2021 року державної програми «Доступна іпотека 7%» згідно з Порядком здешевлення вартості іпотечних кредитів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. №28. Програма реалізується Фондом розвитку підприємництва через уповноважені банки та передбачає сплату позичальником процентів за кредитом, виходячи зі ставки 7% річних (Компенсаційна процентна ставка). При цьому уповноваженому банку здійснюється компенсація різниці між сумами нарахованих процентів за іпотечним кредитом із застосуванням ставки банку за договором (Базової процентної ставки) та Компенсаційної процентної ставки 7%. Додатково Фондом розвитку підприємництва надається гарантія уповноваженим банкам на портфельній основі на забезпечення виконання 50% зобов’язань за іпотечними кредитами, наданими позичальникам для придбання квартир в новобудовах (до введення їх в експлуатацію).

Станом на 11.05.2021 року, Фонд співпрацює з 14 уповноваженими банками. Але поки що видані кредити наявні тільки у 7 банків. За період з початку реалізації проєкту сімома банками укладено 238 іпотечних договорів на загальну суму 200,7 млн грн. За кількістю укладених договорів та обсягами виданих кредитів за програмою «Доступна іпотека 7%» лідирує банк «Глобус». На другому місці – «Укргазбанк», на третьому – «Кредобанк».

За відсотком узгодження заявок лідирують: «Кредобанк» (за аналізований період узгоджено 54 заявки з 74 отриманих, що складає 72,92%), банк «Глобус» (з 88 отриманих заявок узгоджено 64, тобто 72,7%) та «Приватбанк» (узгоджено 46 заявок з 92 отриманих, що складає 50%). Найбільша кількість кредитних заявок за аналізований період надійшла  до державних «Ощадбанку» та «Укргазбанку» (26% та 23% від загальної кількості відповідно), але вони демонструють нижчий рівень узгодження заявок: «Ощадбанк» узгодив 24 заявки зі 136 отриманих (рівень узгодження 17,7%), «Укргазбанк» – 48 заявок зі 121 (39,7%). Загальний процент відхилених банками заявок станом на 11.05.2021 склав 4,4% (всього було відхилено 23 заявки з 517 наданих). Середній процент власного внеску позичальників за кредитами, наданими різними банками, варіюється від 21% до 39%. Мінімальний внесок дорівнює 15%, максимальний – 72%. Середня сума наданого кредиту складає 843 298 грн. Середня площа квартир, для купівлі яких  було укладено іпотечні  договори, у різних банків коливається від 40 до 60 м2.

Детальніше зі статистикою можна ознайомитися в додатку до даного матеріалу.

Кредити на купівлю квартир за програмою «Доступна іпотека 7%» на даний час мають у портфелі всі 7 банків, що почали кредитувати за цією програмою. Кредити на купівлю домоволодінь (на первинному та вторинному ринку) надав поки що лише «Кредобанк».

Активніше кредити надаються на купівлю нерухомості на вторинному ринку – станом на 11.05.2021 такі кредити складають 71,34% кредитного портфелю. Але банк «Глобус» спеціалізується переважно на кредитуванні первинної іпотеки – кредити на новобудови складають 73% від кредитного портфеля банку за програмою «Доступна іпотека 7%». Кредити, видані банком «Глобус» на ринку первинної іпотеки за державною програмою, станом на 11.05.2021, формують 69,7% загального обсягу портфеля первинної іпотеки за цією програмою. Також активно кредитує купівлю квартир у новобудовах «Кредобанк» – його портфель складає 19,9% від загального обсягу кредитів на купівлю житла у забудовників за державною програмою.

Найшвидше кредитування за державною програмою розвивається в Київській області – на неї припадає 60,72% від суми всіх виданих кредитів. На другому місці – Харківська область (7% від загальної суми). На третьому – Львівська (6,9%).

На даний час квартирне питання є актуальним для багатьох українців. За даними Конфедерації будівельників України, на одного мешканця припадає 24 м2 житла, а понад 80% житлового фонду є застарілим. При цьому в Європі на одного мешканця припадає 40 м2. Але у більшості пересічних громадян не вистачає коштів для обслуговування кредитів за поточними ринковими ставками. За даними Мінюсту, за результатами 2020 року, в Україні тільки 5% від угод купівлі-продажу нерухомості реалізуються шляхом оформлення іпотеки. В інших країнах цей показник є на порядок більшим. Наприклад, у Польщі він складає 50%.

Співвідношення обсягу іпотечних кредитів до ВВП за 2020 рік в Україні за даними НБУ  дорівнювало лише 0,7%, що також значно нижче, ніж в інших країнах. У розвинутих державах цей показник перевищує 25%, а в окремих країнах (Франція, Швеція, Данія) сягає понад 50%.

Тобто, простір для зростання будівництва та іпотечного кредитування є. Враховуючи наявність у значної частини населення потреби в поліпшенні житлових умов, іпотечна програма, що пропонує прийнятну вартість кредитів, при наявності державного фінансування має значні перспективи розвитку. Тому ми вважаємо, що тенденція зростання іпотечного портфеля подовжиться, а програма «Доступна іпотека 7%» не тільки сприятиме активізації іпотечного кредитування, а й стимулюватиме розвиток будівельної галузі та економіки в цілому. Головне, щоб у бюджеті вистачало коштів на послідовну та довгострокову реалізацію державної програми.

Варто зауважити, що на даний час програма «Доступна іпотека 7%» обмежує пільгове кредитування достатньо вузьким сегментом: період, що пройшов з моменту здачі житла в експлуатацію не повинен перевищувати 3 роки. Це суттєво скорочує перелік квартир, що підпадають під умови програми. З нашої точки зору, для більш активного розвитку пільгової іпотеки є сенс збільшити сегмент квартир, що можуть кредитуватись на умовах програми.

Ну, а для забезпечення стабільного та довгострокового зростання ринку іпотечного кредитування, необхідно вирішити дві основні проблеми, що заважають його розвитку: підвищити рівень захисту прав інвесторів при фінансуванні первинної іпотеки, що не здана в експлуатацію, та вдосконалити процес відчуження іпотечного майна у випадку наявності заборгованості за кредитом. Окремі кроки в напрямку підвищення захисту прав інвесторів уже зроблено: на розгляді у Верховній раді знаходиться законопроєкт №5091 «Про гарантування речових прав  на об’єкти нерухомого майна,  які будуть споруджені в майбутньому». Він, передбачає ще на етапі будівництва реєстрацію в реєстрі речових прав на нерухоме майно спеціальних майнових прав на майбутню квартиру. Продаж майбутніх об’єктів нерухомості забудовник зможе розпочати тільки після реєстрації спеціальних прав. А при здійсненні реєстрації передбачається необхідність підтвердження прав на земельну ділянку та перевірка наявності дозволу на будівництво. Ці умови дозволять уникнути маніпуляцій з повторним продажем квартир та унеможливлять незаконне будівництво.

Крім того, для банків актуальною є проблема дефіциту довгих ресурсів. Тому позитивним кроком з боку держави може стати також організація рефінансування іпотечних кредитів. Планується, що це завдання буде реалізовувати створена в 2020 році державна організація «Укрфінжитло», за допомогою якої планується також використовувати  ще один перспективний інструмент для розвитку ринку житла – надання житлової нерухомості у фінансовий лізинг.

 

[1] https://bank.gov.ua/ua/news/all/obsyagi-vidanih-ipotechnih-kreditiv-podvoyilisya-u-i-kvartali-2021-roku--rezultati-opituvannya-bankiv

 

 

Таблиця 1. Динаміка обсягу кредитного портфеля банків у національній валюті, наданих фізичним особам  на  придбання, будівництво та реконструкцію нерухомості

дата

Сума залишку КП, млн грн

динаміка %

динаміка сума, млн грн

01.01.2017

9 718

 

 

01.01.2018

9 634

-0,87%

–84

01.01.2019

10 095

4,78%

461

01.01.2020

10 655

5,55%

560

01.01.2021

10 903

2,33%

248

01.02.2021

10 974

0,65%

71

01.03.2021

11 115

1,29%

142

01.04.2021

11 386

4,43%

483

Джерело – грошова-кредитна статистика  НБУ

 

Таблиця 2. Дані щодо кількості та сум нових іпотечних кредитів, наданих  фізичним особам  за звітний місяць

звітний період

кількість банків, що заявили про звітний місяць

сума кредитів, тис. грн

кількість  кредитів

 
 
 

грудень 2018

13

223 976

425

 

січень 2019

11

132 154

270

 

лютий 2019

17

202 114

397

 

березень 2019

16

252 233

459

 

квітень 2019

11

242 897

500

 

травень 2019

16

233 606

472

 

червень 2019

17

215 484

425

 

липень 2019

17

244 640

504

 

серпень 2019

19

246 727

486

 

вересень 2019

15

242 952

483

 

жовтень 2019

14

270 009

524

 

листопад 2019

16

241 524

429

 

грудень 2019

15

246 692

423

 

січень 2020

14

176 509

337

 

лютий 2020

15

252 781

457

 

березень 2020

13

240 547

409

 

квітень 2020

10

84 566

141

 

травень 2020

10

102 269

188

 

червень 2020

10

222 218

343

 

липень 2020

18

380 991

585

 

серпень 2020

15

358 113

531

 

вересень 2020

17

470 913

670

 

жовтень 2020

17

497 150

669

 

листопад 2020

18

451 256

593

 

грудень 2020

20

521 509

743

 

січень 2021

16

326 058

444

 

лютий 2021

18

457 934

617

 

березень 2021

19

577 377

750

 

Джерело – результати опитування банків НБУ.

 

Таблиця 3. Ренкінг банків за обсягом іпотечного КП фіз.осіб в національній валюті

Місце

Назва банку

Обсяг портфеля іпотечних кредитів фо в нац. валюті 01.04.2021, тис. грн

Питома вага в загальному обсязі

1

ПРИВАТБАНК

1 995 571

20,71%

2

КРЕДOБАНК

1 765 163

18,32%

3

ОЩАДБАНК

1 518 244

15,75%

4

УКРГАЗБАНК

1 229 303

12,76%

5

УКРСИББАНК

590 996

6,13%

6

ГЛОБУС

531 327

5,51%

7

АЛЬФА-БАНК

422 150

4,38%

8

ПРАВЕКС-БАНК

349 380

3,63%

9

РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ

202 228

2,10%

10

ОТП БАНК

130 359

1,35%

11

КРИСТАЛБАНК

109 229

1,13%

12

КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК

99 746

1,04%

13

КОМЕРЦІЙНИЙ ІНДУСТРІАЛЬНИЙ БАНК

84 721

0,88%

14

УКРЕКСІМБАНК

67 021

0,70%

15

УНІВЕРСАЛ БАНК

58 641

0,61%

16

ТАСКОМБАНК

46 349

0,48%

17

ПІВДЕННИЙ

42 426

0,44%

18

ЛЬВІВ

42 099

0,44%

19

БАНК ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ

40 190

0,42%

20

ПРОКРЕДИТ БАНК

37 870

0,39%

21

МТБ БАНК

35 233

0,37%

22

СІТІБАНК

33 990

0,35%

23

БАНК АЛЬЯНС

32 774

0,34%

24

ПОЛТАВА - БАНК

31 758

0,33%

25

МЕГАБАНК

22 565

0,23%

26

ПУМБ

20 360

0,21%

27

СБЕРБАНК

17 133

0,18%

28

АЙБОКС БАНК

9 552

0,10%

29

БАНК АВАНГАРД

9 038

0,09%

30

IНДУСТРІАЛБАНК

5 838

0,06%

31

БАНК ВОСТОК

5 666

0,06%

32

ПІРЕУС БАНК МКБ

4 922

0,05%

33

РАДАБАНК

4 743

0,05%

34

ПРОМІНВЕСТБАНК

4 717

0,05%

35

А - БАНК

4 473

0,05%

36

БАНК УКРАЇНСЬКИЙ КАПІТАЛ

4 402

0,05%

37

МІБ

4 358

0,05%

38

АЛЬТБАНК

4 092

0,04%

39

ЮНЕКС БАНК

4 075

0,04%

40

МЕТАБАНК

2 906

0,03%

41

КЛІРИНГОВИЙ ДІМ

2 183

0,02%

42

БАНК ГРАНТ

1 936

0,02%

43

БТА БАНК 

1 341

0,01%

44

БАНК КРЕДИТ ДНІПРО

1 291

0,01%

45

АКОРДБАНК

850

0,01%

46

ЄВРОБАНК

805

0,01%

47

ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК

770

0,01%

48

ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ

575

0,01%

49

ІДЕЯ БАНК

517

0,01%

50

СКАЙ БАНК

502

0,01%

51

БАНК ФАМІЛЬНИЙ

432

0,00%

52

БАНК 3/4

150

0,00%

53

МОТОР-БАНК

60

0,00%

 

Всього

9 637 017

100%

Джерело  дані оборотно-сальдових відомостей банків.

Перелік уповноважених банків за програмою «Доступна іпотека  7%» станом на 11.05.2021

  1. АБ «УКРГАЗБАНК»
  2. АТ «ОЩАДБАНК»
  3. АТ «КБ «ГЛОБУС»
  4. АТ «ПРИВАТБАНК»
  5. АТ «МЕГАБАНК»
  6. АТ «КРЕДОБАНК»
  7. АТ «ОТП БАНК»
  8. АТ "БАНК АЛЬЯНС"
  9. АТ "КІБ"
  10. АТ АКБ "ЛЬВІВ"
  11. ПуАТ "КБ "АКОРДБАНК"
  12. ПАТ "МТБ БАНК"
  13. АТ "ПРАВЕКС БАНК"
  14. АТ "Полікомбанк"

Джерело – дані ФРП.

 

Таблиця 4. Інформація щодо наданих кредитів за програмою «Доступна іпотека 7%» станом на 11.05.2021

Банк

Кількість кредитів

Сума кредитів, грн

кількість заявок

% узгодження заявок

питома вага в кількості виданих кредитів

питома вага в обсязі  виданих кредитів

АТ  КБ "ГЛОБУС"

64

52 481 236,00

88

72,73%

26,89%

26,15%

АБ "УКРГАЗБАНК"

48

46 693 628,00

121

39,67%

20,17%

23,26%

АТ "КРЕДОБАНК"

54

44 941 908,00

74

72,97%

22,69%

22,39%

AT КБ "Приватбанк"

46

30 961 183,00

92

50,00%

19,33%

15,43%

АТ "Ощадбанк"

24

24 382 569,00

136

17,65%

10,08%

12,15%

АТ "Банк Альянс"

1

710 000,00

3

33,33%

0,42%

0,35%

АТ "ОТП БАНК"

1

534 300,00

3

33,33%

0,42%

0,27%

Всього

238

200 704 824,00

517

46,03%

100,00%

100,00%

Джерелодані ФРП.

 

Таблиця 5. Ренкінг банків за кількістю кредитів за програмою "Доступна іпотека 7%" станом на 11.05.2021

Банк

Кількість кредитів

АТ  КБ "ГЛОБУС"

64

АТ "КРЕДОБАНК"

54

АБ "УКРГАЗБАНК"

48

AT КБ "Приватбанк"

46

АТ "Ощадбанк"

24

АТ "Банк Альянс"

1

АТ "ОТП БАНК"

1

Джерело – дані  ФРП
 

Таблиця 6. Ренкінг банків за обсягом КП за програмою «Доступна іпотека 7%» станом на 11.05.2021

Банк

сума кредитів, грн.

АТ  КБ "ГЛОБУС"

52 481 236,00

АБ "УКРГАЗБАНК"

46 693 628,00

АТ "КРЕДОБАНК"

44 941 908,00

AT КБ "Приватбанк"

30 961 183,00

АТ "Ощадбанк"

24 382 569,00

АТ "Банк Альянс"

710 000,00

АТ "ОТП БАНК"

534 300,00

Джерело дані  ФРП.

 

 

Підготувала Діляра Мустафаєва

Автор статті
Прес-служба АУБ

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ