Експертна думка

Курс гривні у 2021 році: прогнози членів АУБ

З початку 2021 року гривня ослабла на 17% відносно долара. Бюджет на рік був створений з урахуванням курсу 29,1 грн/$. Зважаючи на це, протягом року національна валюта має ослабнути приблизно на 5% відносно нинішніх показників. За прогнозами НБУ суттєвих коливань курсу не очікується,  вони можуть становити 28,8 грн/$.Як стверджують фахівці, існує кілька сценаріїв для гривні, за найгіршого курсу зросте до 30,8 грн/$

На думку директора департаменту ризик-менеджменту «Акордбанку» Миколи Войтківа на суттєве збільшення курсу може вплинути сходження відразу трьох факторів – неврожай зернових, суттєве падіння цін на метали та виникнення несприятливої кон’юнктури на міжнародних ринках.

У «Альпарі» вважають, що налагодження співпраці з МФВ може повернути українській гривні стабільність:

«У нас так і не запрацювала антикорупційна реформа, а її старт заморозив Конституційний Суд. Це гальмує співпрацю з МВФ, без якого ми не можемо вийти на міжнародні ринки і позичити грошей для фінансування бюджету».

Проте Міжнародний валютний фонд дає оптимістичний проноз для української нацвалюти – від 28,9 грн/$ до 28,12 грн/$.

За найкращої ситуації середній курс гривні наступного року може становити 27,6 грн/$.

Начальник департаменту по роботі на міжнародних ринках та грошового обігу «Радабанку» Сергій Гнезділов вважає, що за умови подальшого падіння ставок державних запозичень ключових країн світу, відбудеться вихід нерезидентів з ОВДП та прихід нових інвесторів, що значно підтримає гривню.

Скоріше за все, ослаблення гривні відбудеться, але без суттєвого обвалу.

За матеріалами «Мінфіну»

Автор статті
Прес-служба АУБ

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ