З'їзди

Адміністративний тиск на банки з метою зриву XV З’їзду АУБ

\"aub1.jpg\"Асоціація українських банків заявляє про здійснення небувалого адміністративного тиску на комерційні банки з метою зриву ХV звітно-виборчого З’їзду Асоціації українських банків.

Як повідомили Голова Ради АУБ, народний депутат України Станіслав Аржевітін та Президент АУБ Олександр Сугоняко, на 24 червня 2011 р. був запланований ХV звітно-виборчий З’їзд Асоціації. В порядку денному З’їзду передбачались звіт АУБ за останні чотири роки та обрання нового керівного складу Асоціації. Зокрема, З’їздом мали бути переобрані Голова Ради АУБ, Президент АУБ, новий склад Ради АУБ, внесено зміни до Статуту АУБ тощо.


 

Станом на 10 годину ранку 23 червня підтвердили свою участь та сплатили внески на участь у З’їзді АУБ 87 банків, що складає майже 80 % від загальної кількості членів АУБ. Таким чином необхідний кворум для правомочності З’їзду (який складає 55 банків) було забезпечено.

Проте вже в другій половині дня 23 червня несподівано відбулося масове відкликання заявок банків на участь у XV З’їзді АУБ. Станом на 17 годину вечора 23 червня 2011 р. було відкликано заявки більше 40 банків, у  зв’язку із чим було зірвано кворум З’їзду.

За словами Голови Ради АУБ Станіслава Аржевітіна та Президента АУБ Олександра Сугоняко, за існуючою інформацією 23 червня, за день до З’їзду АУБ, було проведено «роз’яснювальну» роботу з власниками і керівниками банків, які планували взяти участь у З’їзді АУБ, після чого вони змушені були відмовитись від участі у З’їзді Асоціації, про що і повідомили письмово АУБ.

У з’язку із цим у вечорі того ж дня керівництво АУБ звернулось з листом до Першого заступника Голови НБУ Юрія Колобова та Заступника Голови НБУ Ігоря Соркіна. Як наголошується в листі АУБ, «очевидно, що така ситуація навколо З’їзду АУБ не могла мати місце без втручання впливових зовнішніх чинників». Також АУБ попросила керівництво НБУ пояснити цю ситуацію, зокрема з огляду на зустріч керівництва НБУ і АУБ 22 червня, під час якої в Нацбанку наголосили на зацікавленості поглиблення професійної співпраці з АУБ.

Як наголошують в АУБ, останні події свідчать про небувале адміністративне втручання чиновників в діяльність комерційних банків та їхніх саморегулюючих організацій. За словами Олександра Сугоняко, такого адміністративного тиску банки не знали за всі 20 років незалежності України. «Можна зробити висновок, що влада більше не збирається рахуватись з ІІ-м рівнем банківської системи. Це цілеспрямована політика згортання демократії та руйнування інститутів громадянського суспільства, виразником якого була, є і буде АУБ», - наголосив він. За його словами, такими діями чиновники НБУ «підставляють» Президента та дискредитують Україну, погіршуючи ставлення до них міжнародної спільноти. «Підставили Президента через тиск на малий і середній бізнес, тепер підставляють Президента через тиск на банки», - відзначив Президент АУБ.

Серед причин такого небувалого втручання, в АУБ називають той факт, що З’їзд АУБ мав прийняти незалежні рішення, у зв’язку із чим чиновники вдалися до такого безпрецедентного кроку.


Прес-служба
Асоціації українських банків

\"aub1.jpg\"Асоціація українських банків заявляє про здійснення небувалого адміністративного тиску на комерційні банки з метою зриву ХV звітно-виборчого З’їзду Асоціації українських банків. Як повідомили Голова Ради АУБ, народний депутат України Станіслав Аржевітін та Президент АУБ Олександр Сугоняко, на 24 червня 2011 р. був запланований ХV звітно-виборчий З’їзд Асоціації. В порядку денному З’їзду передбачались звіт АУБ за останні чотири роки та обрання нового керівного складу Асоціації. Зокрема, З’їздом мали бути переобрані Голова Ради АУБ, Президент АУБ, новий склад Ради АУБ, внесено зміни до Статуту АУБ тощо.

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ