Вітальне слово Члена Ради АУБ Лариси Загородньої

Історія Асоціації Українських банків Перегляди: 4656
zagorodna.jpgУсі ми вчилися в АУБ

1988-90-ті роки – цікавий та насичений бурхливими подіями період. Перші реформи у банківській справі вже позаду, на базі Держбанку та Будбанку створено спеціалізовані Агробанк та Житлосоцбанк. Виникають перші комерційні банки… Що це таке – ніхто з банкірів перших комерційних банків тоді ще сповна не уявляв. Усім нам потрібні були не лише знання про те, як розвивати свої установи, а й необхідне було живе спілкування між собою.

zagorodna.jpgУсі ми вчилися в АУБ

1988-90-ті роки – цікавий та насичений бурхливими подіями період. Перші реформи у банківській справі вже позаду, на базі Держбанку та Будбанку створено спеціалізовані Агробанк та Житлосоцбанк. Виникають перші комерційні банки… Що це таке – ніхто з банкірів перших комерційних банків тоді ще сповна не уявляв. Усім нам потрібні були не лише знання про те, як розвивати свої установи, а й необхідне було живе спілкування між собою. Відверто скажу: майже всі керівники комерційних банків 1990-91-го років вийшли з Будбанку (Промбудбанку). Нас зустріли без особливого ентузіазму керівники державних банків. З висоти сьогодення розуміємо мудрість тих, хто був ініціатором створення Асоціації.
АУБ швидко перетворилася на форум для дискусій, центр обговорення багатьох законодавчих актів, положень та постанов. У перші роки створення банківської системи Національний банк спільно з АУБ розробляв методики та положення, що регулювали діяльність банків. Ми всі вчилися, були відкриті до дискусій як між банками, так і з НБУ. Через Асоціацію банківська спільнота доносила власне бачення з багатьох проблем економіки до уряду, Верховної Ради, Президента.
За двадцять років ми стали професіоналами у банківському бізнесі, пишаємося, що безпосередньо брали участь у розбудові банківської системи України. Велика заслуга у цьому нашої Асоціації. Згадую слухання у Верховній Раді законопроекту щодо захисту прав кредиторів. АУБ порушувала це питання ще у 2002 році, але й сьогодні потрібно багато зробити, щоб принцип “узяв гроші в борг – поверни”  працював бездоганно.
Доларизація економіки, валютні кредити, довіра населення до банківської системи, стабільність національних грошей  – ці та інші питання надзвичайно актуальні як учора, так і сьогодні. Вирішувати їх можна тільки спільно з фахівцями АУБ.
Я горда тим, що багато років працюю разом із професіоналами Асоціації. Добра нам всім і мудрості!


2010-05-21