Іноземний банківський капітал в Україні: співвідношення вигод та ризиків

Перегляди: 8336

p5250138.jpg«Іноземний банківський капітал в Україні: співвідношення вигод та ризиків» - така тема «круглого столу, який відбувся 25 травня. Організаторами заходу виступили Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України, Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, Асоціація українських банків.

p5250138.jpg«Іноземний банківський капітал в Україні: співвідношення вигод та ризиків» - така тема «круглого столу, який відбувся 25 травня. Організаторами заходу виступили Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України, Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, Асоціація українських банків.

В роботі «круглого столу», окрім НІСД та АУБ, взяли участь представники Міністерства економіки, Міністерства фінансів, НБУ, органів державної влади, народні депутати, економісти, аналітики, представники комерційних банків тощо.

«Круглий стіл» організовано з ініціативи АУБ як продовження дискусії, розпочатої наприкінці 2010 року в рамках презентації Аналітичної записки АУБ «Уроки банківської кризи 2008-2009 років і шляхи стратегічної трансформації банківської галузі України», яку було направлено Президенту України, НБУ, Уряду, народним депутатам України.

Враховуючи уроки банківської кризи 2008-2009 років, АУБ в своїх документах задекларувала 3 базові засади, на яких можливо побудувати сильну національну банківську систему: орієнтація  на розвиток української економіки і створення робочих місць; рівні умови діяльності на банківському ринку та чесна і добросовісна конкуренція; дотримання етичних принципів у ставленні до клієнтів. На думку АУБ, зазначені підходи виявилися порушеними і владою, і регулятором, і банками, в т.ч. з іноземним капіталом. Це наслідок недосконалого правового та регулятивного середовища, яке викривляло орієнтири банків.

Попри відомі позитиви іноземного банківського капіталу (впровадження сучасних банківських технологій, надійність за рахунок ресурсів материнських банків, легальні методи роботи тощо) помилкова стратегія його приходу в банківську галузь України призвела до негативних наслідків як для самих банків, так і для економіки країни і населення. Зокрема, таких як високі валютні ризики українських позичальників (курсова різниця виданих валютних кредитів у 180 млрд. гривень, або 20% ВВП у 2009 р.), масштабне кредитування споживчого імпорту, що спричинило глибоку деформацію торговельного балансу (дефіцит понад 14 млрд. доларів або 11,7% ВВП у 2008 р.) і внесло свій внесок в девальвацію гривні (майже на 60%), та інші.

З цієї причини АУБ ініціювала професійну дискусію щодо оптимальної моделі участі іноземного банківського капіталу в національній економіці держави. В рамках такої дискусії АУБ пропонує, аби владою була розроблена довгострокова стратегія розвитку національної банківської системи України. У такій стратегії, серед іншого, АУБ пропонує передбачити:

- визначення завдань банківської галузі України, виходячи з потреб української економіки;
- розробку механізмів поетапного зменшення доларизації вітчизняної економіки, нормативно-правову заборону кредитування населення і підприємств, які не мають валютних доходів, в іноземній валюті (крім потреб на лікування і навчання за кордоном);
-  орієнтацію, в т.ч. через механізми регулювання і нагляду, спрямування мобілізованих банками фінансових ресурсів на потреби внутрішнього виробництва і внутрішнього ринку, зменшення критичної залежності від зовнішніх чинників (кон'юнктури на світових товарних та фінансових ринках);
-  законодавче обмеження рівня валового зовнішнього боргу України, в т.ч. державного;
- створення інфраструктури ринку проблемних активів;
- перехід системи банківського регулювання до зростання ролі якісних, а не кількісних показників у процесі нагляду, зокрема шляхом більш активного використання показників адекватності банківського капіталу;
- забезпечення державою рівних конкурентних умов для всіх учасників фінансового ринку.

Прес-служба
Асоціації українських банків