Новини АУБ

АУБ закликає банківське співтовариство консолідуватися навколо інтересів національної економіки

f72aed0704c6416d948d2071f67132c9.jpgПрезидент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко закликає банківську спільноту об’єднуватися навколо інтересів української економіки. Президент АУБ задекларував  3 базові принципи, на яких можливо побудувати сильну національну банківську систему: розвиток української економіки і створення робочих місць, рівні й чесні умови конкуренції, етика бізнесової діяльності у ставленні до клієнтів

f72aed0704c6416d948d2071f67132c9.jpgПрезидент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко закликає банківську спільноту об’єднуватися навколо інтересів української економіки.

Президент АУБ задекларував  3 базові принципи, на яких можливо побудувати сильну національну банківську систему: розвиток української економіки і створення робочих місць, рівні й чесні умови конкуренції, етика бізнесової діяльності у ставленні до клієнтів.

Тиждень тому центральні українські ЗМІ поширили інформацію, що Президент Світового банку Роберт Зеллік попереджає, що світ перебуває на порозі широкомасштабної економічної кризи. Про це він заявив у Вашингтоні на прес-конференції 14 квітня після завершення зустрічі Групи Двадцяти (G-20), на якій були присутні міністри фінансів і голови центробанків провідних країн світу. Також, нещодавно в інтерв'ю The Telegraph  голова Банку Англії Мервін Кінг сказав, що є серйозні проблеми і у англійських банків та попередив, що провал у реформуванні банківської галузі може спричинити наступну фінансову кризу.

- Очевидно, що ці заяви шановних світових фінансистів не безпідставні й, щоб достойно реагувати на чергові економічні виклики, в тому числі й в банківській галузі – потрібне об’єднання зусиль банківської спільноти і лише навколо інтересів національної економіки, - зазначив Сугоняко.

Президент АУБ впевнений, що українська банківська галузь потребує реформування. Проте, в Україні державні органи ніяк не можуть визначитися, чи були допущені владою до кризи стратегічні помилки, і які саме, в регулюванні банківської діяльності, що призвели до таких рекордних для Європи масштабів наслідків фінансової та економічної кризи в нашій країні.

АУБ у своїй «Аналітичній записці» навела своє бачення причин кризи і запропонувала основні шляхи реформування галузі. В записці йдеться й про необхідність чітко бачити існуючі проблеми і відкрито про них говорити.

На жаль, банкірам в Україні так само були створені «стимули», які орієнтували їх діяти так, як вони діяли. Через це постраждали клієнти банків, банки і влада. Тепер ми зобов'язані зрозуміти, в чому банкіри «діяли не так», щоб свідомо змінити «стимули», які їх до того спонукали.

Президент АУБ переконаний, що нам потрібно переосмислити політику в фінансовій сфері. Сектор потребує посилення регулювання та створення стимулів для фінансової підтримки розвитку національного виробництва. Криза виникла як породження культури нерозумних ризиків, культури, яка, на жаль, до цього часу живе і нагадує про себе.

- Ми боягузливо замовчуємо проблеми валютних ризиків, ризиків розривів по строках і валютах в пасивах і активах (т. з. «гепи») й інші гострі проблеми, зокрема не говоримо про нерозумну поведінку і помилки банків на ринку рітейл-банкінгу. Не говоримо про причини цих проблем. А отже, не з'ясовуємо, які кардинальні реформи в регулюванні банківської галузі необхідно провести. Це хвилює АУБ, - підкреслює Сугоняко.
На жаль, у регулюванні  вітчизняної банківської галузі спостерігалася інша тенденція. Гостро існувала й існує загроза знищення її українського сегменту. В Україні сформована лобістська група – «Форум провідних міжнародних фінансових установ», яка об’єдналась навколо інтересів крупних іноземних фінансових інституцій та намагається їх лобіювати на рівні парламенту та центробанку, навіть якщо ці інтереси розходяться з інтересами національної економіки та національного сегменту банківської галузі України. Серед ініціатив, спрямованих проти національної економіки та банків з українським капіталом, в АУБ називають дискримінаційні Постанову Правління НБУ №273 та законопроект № 0884 (в перших редакціях), які ставили на межу знищення більше третини українських банків.

В АУБ підкреслюють, що такі дії представників Форуму шкодять національній економіці України та розколюють банківське співтовариство.
 
 Водночас АУБ виступає за консолідацію банківської галузі навколо інтересів національної економіки. Якщо іноземні банки готові працювати на національні економічні інтереси, АУБ відкрита до діалогу і співпраці з ними. «Інтереси української економіки тут є ключовими, - підкреслює Президент АУБ. - І досвід Чеської  республіки засвідчує, що розумне регулювання в інтересах національної економіки надає можливість мінімізувати вплив навіть світової фінансової кризи».

При цьому в АУБ підкреслюють, що терміном «консолідація» не повинні підмінюватись поняття «поглинання» та «злиття» банків, як це часто застосовується щодо ідеї збільшення капіталу та по суті витиснення з ринку значної частини банків.
 

Прес-служба
Асоціація українських банків

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ