Новини АУБ

Звернення Асамблеї малого бізнесу до Президента України на захист малих банків


Звернення Координаційної ради Асамблеї  громадських організацій
малого та середнього бізнесу України

Президенту України
Януковичу В.Ф.


  Шановний пане Президенте, вкотре висловлюємо свою стурбованість надмірною гнучкістю вітчизняного псевдо-судочинства. Якщо раніше ми говорили про долю окремих підприємців та фірм, сьогодні ми звертаємо Вашу увагу на поступову монополізацію ринку банківських послуг на шкоду не лише малим вітчизняним банкам, але й всьому українському підприємництву, інструментом для чого стала надмірно податлива судова система України.
Кризові явища у світовій економіці змушують уряди країн дуже зважено сьогодні робити кожен крок у зміні взаємовідносин банківського капіталу та інших сфер бізнесу. На жаль, в Україні на доповнення до розбалансування нормальної роботи малого та середнього бізнесу приходить таке ж розбалансування у середовище банківських організацій. Зруйнована «кровоносна» система економіки, банківська галузь – це останній рубіж, за яким економічний організм держави поступово стане рухатися до колапсу, за що Ви несете персональну політичну відповідальність.
Хочемо Вам нагадати, що саме малі українські банки мінімально причетні до розвалу вітчизняної фінансової системи, спричиненого як неконтрольованим валютним кредитуванням, так і споживчим кредитом як правило на товар іноземного походження та супутнім негативним наслідком - крахом вітчизняного виробництва.
Саме малі банки виявилися більш готовими до кризи та зуміли хоча б частково підставити плече бізнесу у кризові роки.
Сьогодні ж більш потужні іноземні конкуренти руками Національного банку вирішують проблему отримання додаткових фінансових ресурсів у спосіб, не притаманний демократичним державам – порушенням рівних умов конкуренції.
Окружний адміністративний суд м. Києва своєю Постановою від 7 грудня 2010 р. задовольнив у повному обсязі позовну заяву групи комерційних банків про визнання незаконними та не чинними окремих положень Постанови НБУ від 09.06.2010 р. № 273 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», як такої, що порушує права банків III та IV груп.
22.02.2011 року Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу Національного банку України та скасував постанову Окружного адміністративного суду м. Києва, а отже залишив діючою вище зазначену постанову Національного банку України і у цей спосіб суттєво ускладнив можливості малих банків щодо залучення вкладів (депозитів) від фізичних осіб. Як це відбулося?
Банки – учасники процесу були позбавлені можливості належним чином підготуватись до розгляду справи. Також належним чином не було повідомлено осіб, які беруть участь у справі, про дату судового засідання.
Зазначена постанова має бути змінена, але це потребуватиме часу, протягом якого залучення вкладів від фізичних осіб такими банками стає проблематичним, а отже і зменшуються можливості таких банків кредитувати ті ж самі малі вітчизняні підприємства.
Асамблея ГО МСБ України висловлює свою повну підтримку Асоціації українських банків у її кроках із захисту малих банків та чесних правил гри на банківському ринку України.
 
28.02.2011р.
Голова Координаційної ради Асамблеї:                                                      Ірина Касьян


Джерело:
http://pidpr.com/load/zvernennja_koordinacijnoji_radi_asambleji_pro_pidtrimku_asociaciji_ukrajinskikh_bankiv/1-1-0-1113

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ