Новини АУБ

Національний банк продовжує дискримінацію малих банків через суди

nbank.jpg22.02.2011 року Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу Національного банку України та скасував постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 07.12.2010р. чим залишив діючою Постанову № 273 Національного банку України.

nbank.jpg22.02.2011 року Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу Національного банку України та скасував постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 07.12.2010р. чим залишив діючою Постанову № 273 Національного банку України.
Згаданою Постановою Національний банк України вніс зміни до постанови Правління НБУ №368 та встановив вимоги до регулятивного капіталу банків на рівні 120 млн. грн., зобов’язав банки, які на дату набрання чинності Постанови №273 мають регулятивний капітал менший, ніж 120 млн. грн., збільшити його до цього розміру до 1 січня 2012 року. Також НБУ заборонив банкам, у яких розмір регулятивного капіталу менший, ніж 120 млн. грн., до часу приведення розміру регулятивного капіталу у відповідність до вимог Постанови №273 залучати вклади (депозити) від фізичних осіб більше обсягу залучених вкладів фізичних осіб на дату набрання чинності Постанови.
За словами учасників процесу – представників банків, засідання суду відбулося з порушенням закону: копії матеріалів, що були предметом розгляду суду, були отримані банками учасниками процесу 16.02.2011р, тоді як, згідно зі ст.190 Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ) копія ухвали про відкриття апеляційного провадження  та копія апеляційної скарги надсилається особам, які беруть участь у справі, протягом десяти днів після відкриття апеляційного провадження, що відбулось 11.01.2011 р. У цьому ж повідомленні встановлюється строк, протягом якого можуть бути подані заперечення на апеляційну скаргу. У зв’язку з несвоєчасним повідомленням сторони по справі було позбавлено можливості належним чином підготуватись до розгляду справи та використати процесуальне право на подання заперечення на апеляційну скаргу.
Також неналежним чином було повідомлено осіб, які беруть участь у справі, про дату судового засідання - згідно ст.35 КАСУ повістка повинна бути вручена не пізніше ніж за сім днів до судового засідання.
- Президент АУБ Олександр Сугоняко впевнений, що з прийняттям Закону № 0884 Постанова НБУ №273 має бути змінена, але це потребуватиме часу. Тому проблематичним для банків залишається п.6 Постанови, яким НБУ забороняє банкам, у яких розмір регулятивного капіталу менший, ніж 120 млн. грн., до часу приведення розміру регулятивного капіталу у відповідність до вимог Постанови №273 залучати додаткові вклади (депозити) від фізичних осіб.
Після отримання повного тексту рішення Київського апеляційного адміністративного суду та, вивчивши всі аспекти справи, Асоціація українських банків та банки визначатимуться щодо оскарження його у вищій інстанції.
Нагадаємо, Окружний адміністративний суд м. Києва своєю Постановою від 7 грудня 2010 р. задовольнив у повному обсязі позовну заяву групи комерційних банків про визнання незаконними та нечинними окремих пунктів (зокрема п. 2, п. 4 та п. 6) Постанови НБУ від 09.06.2010 р. № 273 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», як такої, що порушує права банків III та IV груп.

Прес-служба
Асоціації українських банків

2011-02-23

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ