Новини АУБ

НБУ підтримує позицію АУБ щодо необхідності дедоларизації української економіки

nbu3.jpgПоділяючи аргументи АУБ щодо необхідності зниження доларизації української економіки, в Національному банку України наголошують, що «сьогодні, коли є значне накопичення зовнішніх та внутрішніх боргів у іноземній валюті банками та їх клієнтами, Національний банк вважає за доцільне встановлення на постійній основі заборони надання кредитів в іноземній валюті фізичним особам».

nbu3.jpgПоділяючи аргументи АУБ щодо необхідності зниження доларизації української економіки, в Національному банку України наголошують, що «сьогодні, коли є значне накопичення зовнішніх та внутрішніх боргів у іноземній валюті банками та їх клієнтами, Національний банк вважає за доцільне встановлення на постійній основі заборони надання кредитів в іноземній валюті фізичним особам». Про це у листі на ім’я Президента АУБ Олександра Сугоняко повідомив член Правління НБУ, директор Генерального економічного департаменту Ігор Шумило.

Уточнюючи свою позицію, в НБУ відзначили, що такі заходи необхідні «з метою нейтралізації загроз економічній безпеці у банківській сфері», задля чого Нацбанк підтримує таку заборону «на постійній основі на рівні закону».

Нагадаємо, Асоціація українських банків за участі комерційних банків та підтримки НБУ розробила та подала через Голову Ради АУБ, першого заступника парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Станіслава Аржевітіна законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав кредиторів та споживачів фінансових послуг» (реєстр. № 7351). Мета законопроекту - законодавче врегулювання проблемних питань захисту прав кредиторів та споживчого кредитування. Серед іншого, законопроект передбачає введення заборони на валютне кредитування фізичних осіб.

За словами Президента АУБ Олександра Сугоняко, без законодавчого вирішення проблем з захистом прав кредиторів та заборони споживчого кредитування населення в валюті відновити в Україні повноцінне кредитування економіки і населення неможливо. У цьому питанні позиція АУБ збігається з позицією НБУ.

Як відомо, Голова Нацбанку Сергій Арбузов неодноразово наголошував на важливості прийняття законопроекту про захист прав кредиторів та споживачів фінансових послуг.

За словами члена Правління НБУ, директора юридичного департаменту Віктора Новікова, Національний банк підтримує позицію АУБ та банків щодо необхідності прийняття згаданого законопроекту. Коментуючи цей законопроект в частині врегулювання валютного ринку, Віктор Новіков зауважив, що заборона надання валютних кредитів, про що йдеться в документі, — «направлена виключно на споживачів щодо заборони отримання споживчих кредитів (в валюті)».


Прес-служба
Асоціації українських банків

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ