Новини АУБ

АУБ запропонувала НБУ та народним депутатам компромісне рішення проблеми щодо вимог збільшення капіталу банків

bank1.jpgАсоціація українських банків звернулась до керівництва Національного банку України та народних депутатів України з компромісними пропозиціями щодо вимог збільшення капіталу банків, передбачених законопроектом № 0884 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)”.

bank1.jpgАсоціація українських банків звернулась до керівництва Національного банку України та народних депутатів України з компромісними пропозиціями щодо вимог збільшення капіталу банків, передбачених законопроектом № 0884 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)”.

Як відомо, 15 лютого 2011 року у Верховній Раді Україні заплановано розгляд у ІІ читанні згаданого законопроекту. За інформацією АУБ, в остаточній його редакції статутний капітал для новостворених банків складатиме 120 млн. грн., а банки, які вже працюють на ринку, повинні упродовж 2-х років привести розмір свого статутного капіталу у відповідність до цієї норми.

За оцінкою АУБ, більше 80 діючих банків станом на 01.10.2010 року не мали статутного капіталу у такому розмірі. Для виконання передбачених законопроектом вимог ці банки протягом 2-х років мають збільшити розмір статутного капіталу у середньому на 67,2%, для чого потрібно 3,9 млрд. грн. додаткових інвестицій. Це при тому, - наголошують в АУБ, - що в Україні ще не подолані наслідки глибокої економічної кризи 2008-2009 років: приріст ВВП за 2010 рік склав лише 4%, збитки по банківський системі складали понад 13 млрд. грн., продовжує залишатися високим рівень збиткових підприємств. За цих умов в країні просто відсутні достатні інвестиційні джерела для виконання зазначених вимог. «Таким чином, запровадження зазначених вимог є дискримінацією українських банків та створенням штучних непереборних перешкод у їх діяльності», - каже Президент АУБ Олександр Сугоняко.

Посилаючись на досвід і практику Євросоюзу, в АУБ відзначають, що в Європі з її інвестиційними можливостями мінімальний початковий капітал для створення банку складає близько 50 млн. грн., що у два рази менше ніж в Україні. «Уряди провідних країн розробили механізми для підвищення стабільності банківської системи (Базель ІІІ), згідно яких для збільшення адекватності капіталу з наявних 8% до 10,5% (тобто на 31%) надається  8 років - до 2019 року. У нас в Україні на понад 60% зростання пропонується надати всього 2 роки», - наголошується у листі АУБ до керівництва НБУ та народних депутатів України.

«Крім того, - зазначається у листі АУБ, - за європейським законодавством достатність капіталу діючих банків оцінюється не за показником статутного, а за розміром регулятивного капіталу, який включає окрім статутного ще й інші складові капіталу, у тому числі сформовані за рахунок прибутку цих банків (розкриті резерви)».

В АУБ звертають увагу, що Програмою економічних реформ України на 2010 – 2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава” (розвиток фінансового сектору), затвердженою Президентом України В.Ф.Януковичем, також передбачено збільшення не менше ніж у двічі середнього рівня власного капіталу банків, та встановлено строк для виконання - до 2014 року.

У зв’язку з наведеним, з метою недопущення дестабілізації стану банківської системи, забезпечення виконання президентської Програми реформування фінансового сектору та запровадження в Україні європейських підходів у контролі за достатністю капіталу діючих банків, АУБ у листі до керівництва НБУ та народних депутатів України запропонувала, як компромісний варіант, при розгляді законопроекту №0884 у Прикінцевих положеннях передбачити:

- вимогу для діючих банків на нарощення ними свого регулятивного (а не статутного) капіталу до розміру 120 млн. грн.;
- надати термін на здійснення такого нарощення капіталу не менше 3-х років (до кінця 2014 року), як це передбачено затвердженою Президентом України Програмою економічних реформ України на 2010 – 2014 роки.


Прес-служба
Асоціації українських банків

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ