Новини АУБ

АУБ звернулась до Президента України щодо недопущення загрози масового неповернення валютних кредитів

prezukr.jpgАсоціація українських банків звернулась до Президента України Віктора Януковича з проханням вжити рішучих заходів щодо недопущення загрози масового неповернення кредитів у іноземній валюті. Зокрема, у листі Президента АУБ Олександра Сугоняко до Президента України Віктора Януковича мова йде про поширення судової практики розгляду справ щодо визнання недійсними договорів кредиту в іноземній валюті.

prezukr.jpgАсоціація українських банків звернулась до Президента України Віктора Януковича з проханням вжити рішучих заходів щодо недопущення загрози масового неповернення кредитів у іноземній валюті. Зокрема, у листі Президента АУБ Олександра Сугоняко до Президента України Віктора Януковича мова йде про поширення судової практики розгляду справ щодо визнання недійсними договорів кредиту в іноземній валюті.

Як відомо, у грудні 2010 р. Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ своєю ухвалою залишив в силі рішення судів нижчих інстанцій, у яких визнано недійсними договір кредиту в іноземній валюті та договір іпотеки у зв’язку із відсутністю у сторін договору кредиту індивідуальної ліцензії НБУ на використання іноземної валюти на території України як засобу платежу.

За результатом розгляду позовів позичальників до банків про розірвання договорів кредиту у іноземній валюті у 2009-2010 роках судова система України виробила єдину практику, якою підтвердила законність видачі банківськими установами України кредитів у іноземній валюті за наявності у банку банківської ліцензії та письмового дозволу НБУ на здійснення валютних операцій. Так, в узагальненні Верховного Суду України вказано, що уповноважені банки на підставі банківської ліцензії та письмового дозволу на здійснення операцій з валютними цінностями мають право здійснювати операції з надання кредитів у іноземній валюті. Свої висновки з цього питання надавав і Національний банк України та неодноразово підтримував свою позицію у судових розглядах.

З огляду на це, - вважають в АУБ, - рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ суперечить практиці інших судів (Верховного Суду України, Вищого господарського суду України) та відновило загрозу масового ухиляння позичальників від виконання своїх обов’язків.

Як наголосив з цього приводу Президент АУБ, масове неповернення кредитів у іноземній валюті матиме нищівні наслідки для банківської системи України.

В АУБ наголошують, що станом на 01.01.2011 року заборгованість за кредитами в іноземній валюті склала у еквіваленті майже 340 млрд. грн. або 47% від загального кредитного портфеля банків. Для порівняння – сукупний розмір власного капіталу банків станом на 01.01.2011 року склав близько 142 млрд. грн. При цьому у загальній сумі валютних кредитів частка кредитів, наданих банками І-групи (переважна більшість яких є системоутворюючими), становить майже 80%.

«Припинення погашення кредитів у іноземній валюті негативно відіб’ється на ліквідності та платоспроможності перш за все великих банків. Крім того, необхідність повернення у договірні строки ресурсів, залучених в іноземній валюті, у тому числі депозитів фізичних осіб, сформує додатковий попит на валютні кошти на міжбанківському валютному ринку, що призведе до неконтрольованої девальвації гривні», - йдеться у листі АУБ до Президента України.

В АУБ переконані, що сукупна наявність наведених вище факторів (неповернення валютних кредитів, зниження ліквідності та платоспроможності банків, девальвація національної валюти) може створити реальну загрозу нової хвилі системної банківської кризи.

З метою відновлення кредитування економіки України та недопущення чергового витку кризи в банківській системі, АУБ звернулась до Президента України з проханням про необхідність сприяти запровадженню державної політики жорсткої платіжної дисципліни та невідворотності погашення боргів. Також, зважаючи на відсутність у сучасній судовій системі України єдності судової практики у питанні валютного кредитування, АУБ звернулась до Президента України з проханням ініціювати відповідні зміни до Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Прес-служба
Асоціації українських банків

2011-02-03

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ