Новини АУБ

НБУ та АУБ з’ясували стратегічні орієнтири

nbu3.jpgВідбулася зустріч керівництва Асоціації українських банків з Першим заступником Голови Національного банку України Юрієм Колобовим. З боку АУБ у зустрічі взяли участь Президент Асоціації Олександр Сугоняко та Перший віце-президент Володимир Бондар.  

nbu3.jpgВідбулася зустріч керівництва Асоціації українських банків з Першим заступником Голови Національного банку України Юрієм Колобовим. З боку АУБ у зустрічі взяли участь Президент Асоціації Олександр Сугоняко та Перший віце-президент Володимир Бондар.  

Під час відкритої та принципової розмови було обговорено стан банківської галузі України та її фрагментів, стратегічні пріоритети на поточний рік. В ході обговорення було констатовано спільні погляди щодо цілей валютної і монетарної політики (утримання у визначених межах курсу гривні і інфляції), необхідності посилення роботи, направленої на забезпечення прав кредитора та прийняття відповідного законопроекту, дедоларизації економіки і банківських пасивів, заборони валютного кредитування населення, здійснення заходів задля утвердження довіри між банками та клієнтами і банками.

Зокрема, під час зустрічі Юрій Колобов підтвердив принципову позицію НБУ щодо необхідності заборони валютного кредитування населення, що цілковито підтримується АУБ. Також він поінформував, що у зв’язку з існуючою проблемою для банків через значну наявність пасивів в іноземній валюті, Нацбанком зараз розробляються механізми вирішення цієї проблеми через операції СВОП за участі НБУ.

З боку АУБ було поінформовано про заходи, які готує Асоціація щодо посилення роботи, направленої на забезпечення прав кредитора. Також представники АУБ поінформували про оздоровчі процеси, які відбуваються в Асоціації, мета яких – якісніше виконання АУБ своєї місії, яка полягає у створенні сприятливих умов для кредитування банками суб’єктів української економіки.

Під час зустрічі були обговорені також гострі питання щодо майбутнього банків ІІІ та ІV груп в контексті запланованого парламентом у другому читанні розгляду законопроекту № 0884 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)”. Зокрема, представники АУБ наголосили на необхідності збереження рівних і чесних умов конкуренції на українському банківському ринку та недопустимості створення умов, за яких з ринку штучно витісняються фінансово здорові банки ІІІ та ІV груп.

В ході обговорення цього питання Юрій Колобов запевнив, що Нацбанк провадитиме політику, спрямовану на забезпечення діяльності на ринку фінансово здорових банків, незалежно від розміру та походження їх капіталу.

Під час обговорення також було наголошено на важливості продовження з боку НБУ традиції надсилання до АУБ всіх проектів нормативних актів НБУ для врахування державним регулятором консолідованої думки другого рівня банківської системи.

За результатами зустрічі Президент АУБ Олександр Сугоняко відзначив високу ступінь довіри між її учасниками.

Прес-служба
Асоціації українських банків

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ