Новини АУБ

Банківські нововведення можуть стати перепоною для створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС

 Асоціація українських банків (АУБ) звернулася до європейського комісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле, який перебуває з дводенним візитом в Україні, з офіційним проханням прокоментувати норми законопроекту (№0884), яким передбачається внесення змін до чинного закону «Про банки та  банківську діяльність».

     Асоціація українських банків (АУБ) звернулася до європейського комісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле, який перебуває з дводенним візитом в Україні, з офіційним проханням прокоментувати норми законопроекту (№0884), яким передбачається внесення змін до чинного закону «Про банки та  банківську діяльність».
     Документ, розгляд якого у Верховній раді заплановано на 13 січня 2011 року, передбачає, зокрема, майже семикратне збільшення мінімальних вимог до капіталу новостворюваних банків в Україні – від нинішніх 75 млн. грн. до 500 млн. грн.
В  своєму листі банківська асоціація звертає увагу, що встановлені ще в 2006 р. законодавчі вимоги щодо мінімального капіталу новостворюваних банків в розмірі 10 млн. євро вдвічі перевищують аналогічні загальноєвропейські вимоги (5 млн. євро згідно пункту 1 статті 9 Директиви 2006/48/ЄС про започаткування та здійснення діяльності кредитних установ).
     Норму про подальше підвищення мінімального розміру банківського капіталу до 500 млн. грн., який майже в 10 разів перевищуватиме загальноєвропейські вимоги, всупереч діючому регламенту ВР було внесено  до законопроекту №0884  напередодні його подання до другого читання. Також законопроект містить норму, яка наділяє НБУ правом самостійно визначати вимоги до капіталу діючих банків. 
     Цей момент викликає особливе занепокоєння банківської спільноти, оскільки попередня практика встановлення мінімального розміру регулятивного капіталу для діючих банків показала, що за базу для цих вимог НБУ обирає визначений законом мінімальний статутний капітал, необхідний для створення банку.
     У разі прийняття законопроекту №0884 у чинній редакції під реальну загрозу ставиться подальше існування понад 120 із 175 діючих комерційних банків в Україні, - наголошується в листі-зверненні АУБ, одночасно підкреслюючи, що рекомендації Базельського комітету з банківського нагляду, на відміну від українського законодавства, взагалі не містять вимог до абсолютного мінімального розміру капіталу вже існуючих банків.
     “Беручи до уваги прагнення України до поглиблення інтеграції з ЄС, Асоціація українських банків розцінює як ненормальний сам факт створення абсолютно різних умов для започаткування діяльності кредитних установ в Європі і Україні, що, на наше переконання, не відповідає базовим принципам рівної конкуренції і створює вагомі перешкоди для продовження діяльності вже діючих банків”, - підкреслює в своєму листі АУБ, звертаючи увагу на особливу актуальність цього питання в контексті проведення переговорів про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.
      Як вiдомо, Президент України Вiктор Янукович назвав зовнішньополiтичним пріоритетом - створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.


Прес-служба Асоціації українських банків

Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ