Новини АУБ

Діджиталізація факторингу -  світовий тренд, актуальний для України  


 

Асоціація українських банків організувала і провела круглий стіл "Діджиталізація факторингу в Україні".  За участі представників НБУ, ЄБРР, IFC (Міжнародної фінансової корпорації - однієї з п'яти інституцій Групи Світового банку), банків та фінансових компаній відбулося відкрите обговорення надзвичайно актуальних і складних питань щодо проведення та регулювання факторингових операцій в Україні.

 На важливості та своєчасності події наголосили більшість спікерів івенту.

Віталій Романчукевич, Перший Віцепрезидент Асоціації українських банків: «Діджиталізація сфери фінансів стимулює розвиток сучасного факторингу в Україні. Факторинг, і особливо реверсивний факторинг, є низькоризиковим та ефективним інструментом для розширення доступу МСП до фінансування. Для дрібних і середніх виробників та постачальників оборотні кошти, вчасні проплати за товари - це як повітря для ефективного ведення бізнесу.

Великі ритейлери часто диктують умови роботи своїм постачальникам і вимагають довгих строків оплати рахунків за надані товари і послуги, що можуть складати понад 120 днів. У таких обтяжливих умовах підприємства середнього і малого бізнесу навіть готові відмовитися від співпраці, яка в підсумку могла б принести користь обом сторонам. Кредитування ж у банках для них є важкодоступним.

Асоціація українських банків сьогодні виступає своєрідним майданчиком між регулятором -  Національним банком України, банками і небанківськими фінансовими установами, а також іншими організаціями, які разом намагаються віднайти баланс в розвитку цього фінансового інструмента».

Сергій Савчук, в.о. директора Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ: «Перш за все хочу висловити вдячність АУБ за організацію круглого столу на таку важливу тему. Як відомо, факторинг наразі має ряд викликів і питань для обговорення, а діджиталізація факторингу це взагалі світовий тренд. Тому це дуже актуальні теми. Крім того, хочу відзначити, що крім класичного банківського ринку у факторингу бере участь і небанківський ринок. Тому дуже важливо, щоб в рамках однієї платформи могли зустрічатися учасники з різних ринків і обговорювати проблемні питання. Питання надзвичайно комплексні, але це ключ до інноваційної економіки, тому що діджиталізація факторингу стосується всіх сегментів, в тому числі реального сектору економіки та фінансових установ, які надають такі послуги. Тому тема надзвичайно важлива. Ми дякуємо за можливість донести інформацію про останні регуляторні тренди та плани регулятора з приводу удосконалення підходів до регулювання факторингу».

 Олександр Каплатий,  представник EBRD: «Такі зустрічі дуже важливі, особливо в даний момент, оскільки зараз ми стоїмо на порозі стрімких змін у світі. Ми бачимо, що в сусідніх країнах продукт, про який ми говоримо - фінансування ланцюжків поставок (Supply Chain Financing) росте і  розвивається. Це нові можливості для банківського сектора в наданні фінансування саме тим компаніям, які стикаються зі складностями з його отриманням. Успішні підприємства малого й середнього бізнесу, які розвиваються, роблять якісний продукт, але з багатьох причин, зокрема, таких, як розмір компанії, відсутність серйозних оборотних коштів, які були б цікаві для банків, часто залишаються за радаром видимості фінансових установ. Сьогоднішня подія дуже цікава, оскільки сьогодні були і практикуючі компанії, і банки, й фінкомпанії, і представники регулятора та фінтеху. Всі розповіли, як вони бачать цю ситуацію. Я дізнався для себе багато корисної інформації і отримав дуже приємні враження».

Олексій Аніпер, Генеральний менеджер SupplierPlus Ukraine:  «Ми дуже вдячні Асоціації українських банків за організацію цього івенту. Наша група входила в Україну за запрошенням ЄБРР і була  та є учасником проектів трансформації фінансового ринку України. Відповідно, крім комерційної задачі, яку ми реалізуємо як фінтехкомпанія в Україні, будучи В2В платформою, ми для себе вбачаємо як місію  формування цього ринку. Однією з цих функцій є донесення інформації про можливості, які дають сучасні технології класичним фінансовим установам. Зараз ми знаходимося на етапі, коли формується ринок живого комерційного факторингу на заміну того, який називають колекторським чи чорним факторингом і який є тягарем для економіки та банківської системи  України. Наші партнери -  ЄБРР і IFC допомагають нам формувати цей ринок, підвищуючи обізнаність його гравців. А ми в свою чергу, в тому числі і за рахунок підтримки грантів USAID (Агентства США з міжнародного розвитку)  даємо можливість безплатного доступу до передових технологій для банків та фінансових компаній».

 Обговорення показало високу зацікавленість усіх учасників круглого столу, які спільно визначили проблемні питання та окреслили перспективи розвитку факторингу в Україні.

 Більше фото дивіться за посиланням: https://www.facebook.com/auborgua

Пресцентр Асоціації українських банків

Тел.: 044 516 8775,

email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.


Підписка на новини АУБ

aub logo white 70

 

Місія Асоціації українських банків – підтримка розвитку національної банківської системи. АУБ співпрацює з Верховною Радою України з питань удосконалення законодавства, що регулює банківську діяльність, взаємодіє з Національним банком України щодо нормативного забезпечення функціонування банків та небанківських фінансових установ. АУБ дбає про підвищення кваліфікації банківських працівників, розширює міжнародні зв'язки з асоціаціями та банківськими структурами інших країн.

 

Контакти

    Адреса:
вул. Євгена Сверстюка,
15 Київ 02002 Україна


   Email :
secret@aub.org.ua


    Телефони:
+380 (44) 516-8775

Підписка на новини АУБ