publishing.jpgРозробка законопроекту на захист прав кредиторів була ініційована АУБ разом із представниками комерційних банків у рамках робочої групи, створеної Національним банком України на виконання п.4 Постанови Правління Національного банку України «Про стимулювання кредитування економіки України» № 650 від 03.11.2009р. У процесі даної роботи АУБ зверталася до зовнішніх експертних організацій, тісно співпрацювала із спеціалізованими науковими кафедрами та інституціями.

Підготовлений банківської спільнотою законопроект доопрацьовувався у КМУ на нарадах з питань обговорення проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України “щодо захисту прав кредиторів” під головуванням Віце-прем’єр міністра України С.Л.Тігіпка.  Після доопрацювання КМУ назва та суть законопроекту була змінена на «щодо захисту прав кредиторів та споживачів фінансових послуг».

Законопроект містить ряд важливих змін щодо захисту прав кредитора щодо вдосконалення процедури банкрутства,  процедури звернення стягнення на майно боржника, процедури продажу права вимоги за кредитними договорами тощо.

Серед пропозицій до діючого законодавства, зміни до Законів України “Про виконавче провадження”, “Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень”, “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, «Про іпотеку»,  “Про банки і банківську діяльність”, ряду кодексів України тощо.

Також АУБ підтримує законодавчу заборону на надання споживчих кредитів в іноземній валюті.

Водночас, у тексті законопроекту не були враховані ряд важливих питань, які підіймала АУБ. Зокрема, мова йде про вдосконалення процедури арешту майна боржника, встановлення можливості реалізації виконавчою службою майнових прав та прав вимоги боржника до його дебіторів, захисту добросовісного заставодержателя тощо.

З огляду на це, АУБ не припиняє роботи над вдосконаленням даного Закону та буде ініціювати внесення пропозицій банківської спільноти у якості окремих проектів законів.

publishing.jpgРозробка законопроекту на захист прав кредиторів була ініційована АУБ разом із представниками комерційних банків у рамках робочої групи, створеної Національним банком України на виконання п.4 Постанови Правління Національного банку України «Про стимулювання кредитування економіки України» № 650 від 03.11.2009р.

 

вул. Євгена Сверстюка, 15 Київ 02002 Україна

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.                               
(044) 516-8775

Ознайомитись з політикою конфіденційності та захисту персональних даних

 

 

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction