38.jpg19 травня 2011 р. Верховна Рада України ухвалила у 2 читанні й вцілому законопроект №7399 “Про внесення змін до деяких законів України ”, яким пропонується ввести нагляд за банківськими/фінансовими групами на консолідованій основі.

Про це повідомив народний депутат, член парламентського Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, голова ради Асоціації українських банків (АУБ) Станіслав Аржевітін.

Даний законопроект передбачає поділ фінансових груп на банківські (з превалюванням у активах групи банківської діяльності) і небанківські (з превалюванням небанківської фінансової діяльності). Згідно з документом, між державними регуляторами (НБУ, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг та Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку) розмежовуються повноваження щодо здійснення нагляду на консолідованій основі в залежності від виду групи.

«Цей закон ми декілька разів доопрацьовували в комітеті при підготовці до 2 читання, – повідомив С.Аржевітін. - Більшість поправок, запропонованих мною й спеціалістами Асоціації українських банків, були враховані в кінцевій редакції Закону. Серед них: покладання на контролера банківських або небанківських фінансових груп обов'язку повідомляти про створення групи, надавати відомості про неї, в тому числі структуру власності банківської групи і види діяльності її учасників, визначення відповідальної особи за здійснення нагляду на консолідованій основі (замість покладання такого обов'язку на кожен конкретний банк, що входить до групи). Також серед прийнятих до уваги пропозицій АУБ: введення в обов'язки відповідальної особи банківської групи повідомляти НБУ про зміни щодо структури її власності та видів діяльності її учасників не пізніше ніж протягом 30 календарних днів після настання таких змін (замість обов'язку повідомляти про наміри щодо такої зміни не пізніше ніж за два місяці до таких змін). Також враховані пропозиції АУБ, згідно з якими встановлюється 2-річний перехідний період для приведення учасниками банківських та небанківських фінансових груп показників своєї діяльності у відповідність до вимог даного закону».

За словами С.Аржевітіна, з ініціативи АУБ при доопрацюванні законопроекту вдалося зняти і норму про повідомлення регулятора про наміри придбання або відчуження частин у юридичній особі за три місяці до такої операції. «Зазначена норма унеможливила би будь-яку діяльність торгівців цінними паперами, які входять до банківської/фінансової групи. Адже для виконання цієї норми учасник групи за 3 місяці до придбання акцій будь-якої юридичної особи (незалежно від частки цих акцій у статутному капіталі юридичної особи) мав би  повідомляти про намір здійснити цю операцію відповідальну особу, яка, у свою чергу, у строк за 2 місяця до зміни структури власності має надавати цю інформацію регулятору. Така вимога заблокувала б будь-яку діяльність учасників груп на фондовому ринку», – підкреслив Голова Ради АУБ.

Прийнятий Закон розроблявся спільною робочою групою в НБУ, до складу якої входила АУБ. Він набуває чинності через шість місяців після його опублікування.

Прес-служба
Асоціації українських банків

38.jpg19 травня 2011 р. Верховна Рада України ухвалила у 2 читанні й вцілому законопроект №7399 “Про внесення змін до деяких законів України ”, яким пропонується ввести нагляд за банківськими/ фінансовими групами на консолідованій основі. Про це повідомив народний депутат, член парламентського Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, голова ради Асоціації українських банків (АУБ) Станіслав Аржевітін.