dai.jpgПрезидент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко звернувся до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова з проханням врегулювати неузгодженості в існуючому законодавстві, які перешкоджають повноцінній роботі банків.

Зокрема, в листі АУБ до Прем'єр-міністра повідомляється, що Держдепартамент ДАІ, посилаючись на застарілі Правила торгівлі у розстрочку від 01.07.1998 р. та Постанову Кабміну від 11.11.2009 р., відмовляється вносити відмітку «Застава» та «Розстрочка» в реєстраційні документи на транспортні засоби, що придбані за рахунок кредитних коштів банків. При цьому, обґрунтовуючи такі дії листом від 06.04.2011р., заступник начальника ДДІ МВС України полковник міліції Демяненко О.М. посилається на Правила торгівлі у розстрочку, які вже втратили чинність відповідно до Постанови Кабміну № 383 від 30.03.2011р.

В АУБ наголошують, що подібними діями майбутніх власників автотранспорту, придбаного за кредитні кошти, спонукають до дачі хабарів. При цьому, за запис (відмітку в технічному паспорті) ціна питання для клієнта складає від 300 грн. до 50 дол.США.

Підтримуючи ініціативи Президента України про посилення боротьби з корупцією, АУБ запропонувала Кабміну внести до Порядку державної реєстрації автомобілів уточнення, зокрема щодо внесення до свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів відмітки про заставу транспортного засобу на підставі договору застави (аналогічний порядок передбачений для лізингодавців).

Окрім цього АУБ подала на розгляд Кабміну ще низку ініціатив з удосконалення діючих законодавчих актів. Зокрема АУБ запропонувала доповнити Інструкцію про проведення виконавчих дій нормою про право державного виконавця виносити постанову про зняття транспортного засобу з обліку у зв'язку з його продажем і передбачити джерело для оплати зняття транспортного засобу з обліку. Також АУБ запропонувала встановити порядок державної реєстрації автомобільного транспорту, придбаного на прилюдних торгах (аукціоні) та зняття його з реєстрації на підставі акту (копії акту) про проведений аукціон. Подала АУБ пропозиції і щодо усунення невідповідності підзаконних актів Мін'юсту законам України “Про іпотеку” та “Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень” в частині відповідності способам забезпечення, встановленого цими законами, які передбачають право переходу заставленого майна кредиторові у власність у позасудовому порядку в разі настання певних умов.

Також АУБ запропонувала врегулювати порядок вивезення (перетину кордону) автомобілів, що знаходяться у заставі, передбачити для органів ДАІ порядок проставлення у свідоцтвах про реєстрацію транспортного засобу або у тимчасових реєстраційних талонах відмітки – “Кредит (назва банку). Відчуження заборонено”, скасувати заборону відчуження транспортного засобу, який перебуває у заставі, при наявності письмової згоди на це з боку банку та відчужувача.

В АУБ переконані, вирішення Урядом зазначених проблем стане запорукою відновлення довіри і взаєморозуміння між банками і споживачами банківських продуктів, а також поваги до владних інституцій країни.

Прес-служба
Асоціації українських банків

2011-05-11

dai.jpgПрезидент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко звернувся до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова з проханням врегулювати неузгодженості в існуючому законодавстві, які перешкоджають повноцінній роботі банків.