kodex.jpgАсоціація українських банків звернулась до керівництва Національного банку України та профільного парламентського Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики з проханням підтримати  запропоновані банками пропозиції щодо внесення змін до Податкового кодексу України.

Як наголошують в АУБ, ініціювання змін викликано  неоднозначним тлумаченням  чинних норм ПК України щодо оподаткування страхових виплат фізичній особі, у випадку якщо право їх отримання передано вигодонабувачу.

За словами фахівців АУБ, наразі поширеною є практика страхування життя фізичної особи-позичальника або майна, що йому належить, на умовах, за яких вигодонабувачем за договорами страхування є банк. У подальшому такі кошти спрямовуються на погашення заборгованості фізичної особи-позичальника за кредитним договором. Чинні норми ПК України дозволяють трактувати правила оподаткування страхового відшкодування таким чином, що виплати за договором страхування не включаються до складу сукупного (місячного) доходу платника податку, тільки за умови якщо вони отримані таким платником податку. Водночас, якщо виплати отримає вигодонабувач – банк та одразу спрямує їх на погашення заборгованості  фізичної особи-платника податку, це може бути розцінено податковими органами як надання додаткового блага фізичній особі (у вигляді погашення кредиту, процентів тощо) із відповідним утриманням з суми виплат прибуткового податку.

В АУБ вважають, що таке становище не відповідає базовим принципам оподаткування, оскільки за одним й тим самим видом доходу можливе різне оподаткування однієї й тієї ж самої фізичної особи, залежно лише від  технології реалізації договору страхування при його незмінній сутності (страхуванню підлягають ризики фізичної особи, кошти спрямовуються на погашення боргів/потреб фізичної особи). 

З огляду на це АУБ запропонувала внести зміни до ст.165  розділу 4 Податкового кодексу України та врахувати їх у законопроекті №8217 від 12.03.2011 р., який був прийнятий Верховною Радою України у першому читанні 19.04.2011 р.  

Зокрема, АУБ пропонує у підпункті 165.1.27 передбачити, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, нарахована та отримана платником податку або призначеною ним третьою особою (в т.ч. вигодонабувачем – банківською установою, за умови спрямування отриманого страхового відшкодування, викупної суми у повному обсязі на погашення заборгованості такого платника податку перед банківською установою).

Також АУБ пропонує цей підпункт доповнити уточненням, що банківська установа, яка визначена платником податку як вигодонабувач за договором страхування не є його податковим агентом і, відповідно, не виконує по відношенню до доходу (зазначеного в пункті 165.1.27) функції податкового агента у разі  дотримання відповідних умов.

В АУБ наголошують, що остаточне врегулювання питань оподаткування за такими операціями, з одного боку, сприятиме подальшому розвитку кредитування фізичних осіб, зниженню вартості кредитів через зниження рівня ризикованості операцій та зростанню ринку страхових послуг,  з другого  боку - позитивно вплине на якість кредитних портфелів банків, а отже й на фінансові показники  їх діяльності.

Прес-служба
Асоціації українських банків

kodex.jpgАсоціація українських банків звернулась до керівництва Національного банку України та профільного парламентського Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики з проханням підтримати  запропоновані банками пропозиції щодо внесення змін до Податкового кодексу України.

 

вул. Євгена Сверстюка, 15 Київ 02002 Україна

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.                               
(044) 516-8775

Ознайомитись з політикою конфіденційності та захисту персональних даних

 

 

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction