kodex.jpgАсоціація українських банків звернулась до Прем’єр-міністра Миколи Азарова, Голови Національного банку Сергія Арбузова та Голови профільного парламентського Комітету Юрія Хомутинніка з приводу неможливості виконання банками вимог ст.69 Податкового кодексу України при відкритті рахунків фізичним  особам - підприємцям.

Як наголошується в листі АУБ, Кодексом «на банки, які надають клієнту послуги на договірних засадах, покладено виконання контрольних функцій, які вони не повинні здійснювати, оскільки це є функціями відповідних державних органів».
Зокрема, згідно з вимогами ст. 69 Податкового кодексу  України, банки зобов’язані надсилати органам державної податкової служби повідомлення про відкриття або закриття рахунків юридичним особам та самозайнятим фізичним особам. У разі порушення цієї вимоги, відповідно до Кодексу, щодо банків передбачено суттєві штрафні санкції.

При цьому, на банк покладено зобов’язання самостійно здійснювати перевірку реєстрації фізичної особи підприємцем чи особою, яка має право на здійснення незалежної професійної діяльності при відкритті будь-якого рахунку (в т.ч. депозитного або карткового) будь-якій фізичній особі протягом трьох робочих днів з дня відкриття/закриття рахунка. Така перевірка банками має здійснюватись «за даними, що відкрито оприлюднюються із державних, єдиних або інших реєстрів про реєстрацію таких осіб».

В АУБ вважають, що покладення на банки контрольних функцій суперечить базовим принципам діяльності банків та не входить до їх компетенції.

Окрім цього, у листі Державної податкової адміністрації України щодо виконання банками згаданих вимог зазначається, що інформацію про державну реєстрацію фізичних осіб – підприємців, а також про реєстрацію (присвоєння кваліфікації) приватних нотаріусів, адвокатів та судових експертів банки можуть отримувати через відповідні інтернет-ресурси.

Проте, перевіривши можливість отримання інформації з відповідних веб-сайтів, банками виявлено, що відкритою та загальнодоступною є інформація лише на сайті "Реєстр адвокатів України". Інформація про реєстрацію приватних нотаріусів та судових експертів на вказаних ДПА сайтах відсутня та може бути отримана тільки за окремими запитами, що потребує певного часу по кожній фізичній особі. Сайт для перевірки  реєстрації фізичних осіб-підприємців не працює з технічних причин, про що банки були повідомлені відповідальною особою ДП “Інформаційно-ресурсний центр”.

Отримання  інформації про статус фізичної особи у інший спосіб для  банку є неможливим, оскільки витяги та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців на паперовому носії є платними (за отримання кожного витягу із реєстру справляється плата) та надходитимуть вони лише через декілька днів.
       
Таким чином, наголошують в АУБ, банки з незалежних від них причин позбавлені можливості виконувати покладені на них вимоги, тоді як Податковим кодексом передбачені за це штрафні санкції.

Також в АУБ звертають увагу, що навіть у разі нормального функціонування вказаних ДПА веб-сайтів, необхідність здійснення банком перевірки клієнтів призведе до збільшення часу на відкриття кожного рахунку та, відповідно, незадоволення клієнтів якістю наданих послуг, числених скарг тощо. 

У зв’язку з вищевикладеним, АУБ запропонувала розглянути можливі заходи з розв’язання існуючої ситуації, зокрема:
- створити єдиний реєстр фізичних осіб-підприємців та осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, який оновлюватиметься з певною періодичністю та направлятиметься на банки в електронному вигляді; або
- розробити технічну можливість одночасного доступу банку до всіх необхідних веб-сайтів (тобто при введенні ПІБ або ІНН клієнта система перевірятиме  наявність реєстрації фізичної особи підприємцем чи особою, яка має право на здійснення незалежної професійної діяльності одночасно в усіх реєстрах).   

У разі неможливості термінового вирішення цих питань, з метою створення нормальних умов для функціонування банківської системи та підприємницької діяльності, АУБ звернулась до керівництва КМУ, НБУ та профільного парламентського Комітету з пропозицією ініціювати внесення відповідних змін до Податкового кодексу України та виключити з нього п.69.6 статті 69.

Прес-служба Асоціації українських банків

kodex.jpgАсоціація українських банків звернулась до Прем’єр-міністра Миколи Азарова, Голови Національного банку Сергія Арбузова та Голови профільного парламентського Комітету Юрія Хомутинніка з приводу неможливості виконання банками вимог ст.69 Податкового кодексу України при відкритті рахунків фізичним  особам - підприємцям.