d1101111.jpgАсоціація українських банків підтримує ініціативи Національного банку України щодо законодавчого врегулювання норм про право вкладників достроково забирати депозитні вклади у банках та право НБУ тимчасово вводити мораторій на такі дії під час кризової ситуації.

Як відомо, з настанням в 2008 р. фінансової кризи АУБ виступала з пропозиціями про законодавче врегулювання права НБУ запроваджувати мораторій на дострокове зняття депозитів. За словами Президента АУБ Олександра Сугоняко, досвід довів, що такі тимчасові дії під час кризи надають можливість зупинити масовий відтік депозитів та підтримати платоспроможність банківської системи. З цією метою АУБ було подано пропозиції про внесення відповідних змін до чинного законодавства про банківську діяльність, проте парламент тоді проголосував проти таких поправок. Як наслідок, національна банківська система залишається незахищеною у випадку масового неконтрольованого відтоку депозитів, що загрожує загальносистемною кризою.

За словами Олександра Сугоняко, запровадження цієї норми тепер лишається актуальним, оскільки це убезпечить банківську галузь від можливих викликів у майбутньому.

Разом з тим АУБ виступала проти цілковитої заборони населенню достроково знімати свої депозитні (строкові) вклади за стабільної ситуації на ринку. На думку АУБ, таке право має залишатися, але його реалізація має визначатися на договірних умовах. Крім того, в АУБ вважають, що кардинальні зміни до порядку функціонування різних видів вкладних рахунків доцільно вносити після подолання наслідків кризи 2008-2009 рр., зокрема – після повернення коштів вкладникам «Родовід-банку» та відновлення роботи банку «Надра».

Нагадаємо, Національний банк України, за  результатами обговорення пропозицій  підтримав ідею ініціювати внесення до законодавчих актів України наступних змін:

- установити, що в разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до настання терміну, обумовленого договором строкового вкладу, банк зобов’язаний видати вклад протягом 30 днів з дня звернення, але не пізніше строку, установленого договором;
- надати право Національному банку України вводити тимчасовий мораторій на дострокове зняття банківських вкладів у разі настання ознак кризової ситуації за визначеними законом критеріями.

Як відзначили в НБУ, такі зміни дадуть змогу забезпечити захист прав усіх вкладників банків, оскільки банк у встановлений законом термін зобов’язаний буде видати вкладнику кошти на першу вимогу, а також запобігти дестабілізації банківської системи в разі масового неконтрольованого зняття коштів з банківських рахунків.


 Прес-служба
Асоціації українських банків

d1101111.jpgАсоціація українських банків підтримує ініціативи Національного банку України щодо законодавчого врегулювання норм про право вкладників достроково забирати депозитні вклади у банках та право НБУ тимчасово вводити мораторій на такі дії під час кризової ситуації.

 

вул. Євгена Сверстюка, 15 Київ 02002 Україна

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.                               
(044) 516-8775

Ознайомитись з політикою конфіденційності та захисту персональних даних

 

 

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction