nbu2.jpgПрезидент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко звернувся до Голови Національного банку України Сергія Арбузова з пропозиціями щодо внесення змін до Закону “Про банки і банківську діяльність” у зв’язку із набранням чинності Закону “Про внесення змін до Закону України “Про акціонерні товариства” щодо вдосконалення механізму діяльності товариств”. Цим Законом, зокрема, із ст. 14 Закону “Про акціонерні товариства” виключена вимога щодо обов’язку товариства оголосити про зменшення свого статутного капіталу у разі, якщо вартість чистих активів (власного капіталу) виявиться меншою, ніж розмір статутного капіталу.

У зв’язку з цим АУБ звернулась до НБУ з проханням ініціювати внесення змін до ст. 32 Закону України “Про банки і банківську діяльність”, де визначається, що “капітал банку не може бути меншим статутного капіталу”.

Як наголошують в АУБ, значне погіршення якості кредитного портфелю, яке відбулося під впливом економічної кризи, вимагало від банків доформування значних обсягів резервів, що призвело до виникнення збитків у багатьох банків. Внаслідок цього станом на 01.01.2011 року у 43 банків відбулося зменшення регулятивного капіталу до розміру, меншого від статутного капіталу.

Також в АУБ відзначають, що виправити цю диспропорцію за рахунок нової капіталізації в умовах кризи неможливо, оскільки при збитковій діяльності банків основним джерелом капіталізації є збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових внесків акціонерів. Таким чином, при збільшенні статутного капіталу абсолютний розмір регулятивного капіталу зростає, але при цьому він продовжує залишатися нижчим від статутного капіталу.

Наведена аргументація доводить, що зазначена вимога є ще одним проявом політики попереднього керівництва НБУ щодо запровадження механізмів контролю за розміром регулятивного капіталу в абсолютному вимірі. АУБ неодноразово наголошувала на необхідності переносу акценту в процесі контролю за розміром капіталу банків з абсолютних величин на відносні показники. На переконання АУБ, цей підхід має однаково застосовуватися до усіх учасників банківського ринку – як малих і середніх, так і великих банків.

Посилаючись на європейське законодавство, АУБ запропонувала внести зміни до ст. 32 ЗУ “Про банки і банківську діяльність” відповідно до Євростандартів. 

Прес-служба
Асоціації українських банків

nbu2.jpgПрезидент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко звернувся до Голови Національного банку України Сергія Арбузова з пропозиціями щодо внесення змін до Закону “Про банки і банківську діяльність” у зв’язку із набранням чинності Закону “Про внесення змін до Закону України “Про акціонерні товариства” щодо вдосконалення механізму діяльності товариств”.

 

вул. Євгена Сверстюка, 15 Київ 02002 Україна

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.                               
(044) 516-8775

Ознайомитись з політикою конфіденційності та захисту персональних даних

 

 

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction