un.jpgПеред вітчизняною банківською галуззю існує загроза знищення її українського сегменту. Про це заявив Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко під час прес-конференції в інформагентстві «Українські новини». За його словами, в Україні сформувалась лобістська група – «Форум провідних міжнародних фінансових установ», яка об’єдналась навколо інтересів крупних іноземних фінансових інституцій та намагається їх лобіювати на рівні парламенту, уряду та центробанку, навіть якщо ці інтереси розходяться з інтересами національної економіки та національного сегменту банківської галузі України.

Серед ініціатив, спрямованих проти національної економіки та банків з українським капіталом, в АУБ називають дискримінаційні Постанову Правління НБУ № 273 та законопроект № 0884, які ставили на межу знищення більше третини українських банків.

В АУБ наголошують, що саме Форум провідних міжнародних фінансових установ виступав з ініціативами перед НБУ щодо збільшення вимог до капіталу банків. Зокрема, як повідомляли ЗМІ, завдяки таким заходам іноземні банки пропонували скоротити кількість діючих в Україні середніх та малих банків (див.: http://economics.unian.net/ukr/detail/77135 ). При цьому лідерами Форуму пропонувалося залишити на українському ринку не більше 40 банків – переважно з іноземним капіталом (див. висловлювання п.В.Лавренчука). Як наголошувалося з цього приводу в рекомендаціях Форуму, «ми також рекомендуємо Національному банку додатково посилити вимоги до капіталу для банків», «а також додатково посилити вимогу щодо розміру регулятивного капіталу: до 20 млн. євро (понад 200 млн. грн.)  – до 31/12/2011; до 30 млн. євро (понад 300 млн. грн.) – до 31/12/2012». Свої рекомендації Нацбанку представники Форуму пояснювали таким чином: «Неоднорідність банківської системи негативно позначається на довірі вкладників, а крах дрібних банків може викликати ланцюгову реакцію в межах усієї системи», у зв’язку із чим «Національному банку варто стимулювати банківську консолідацію у формі вдосконалення нормативних актів з метою полегшення процесу злиття, а також шляхом посилення вимог до капіталу банків». При цьому представники Форуму наголошували, що «скорочення кількості банків призведе до значного скорочення витрат і підвищення якості доцільного нагляду в банківському секторі».
 
В АУБ підкреслюють, що такі дії представників Форуму шкодять національній економіці України та розколюють банківське співтовариство.

Активні дії АУБ щодо протистояння вищезгаданим ініціативам викликали спротив з боку низки банків з іноземним капіталом, об’єднаних навколо Форуму, які наприкінці 2010 р. вийшли зі складу АУБ. Зокрема, заяви про добровільний вихід з АУБ протягом 2010 року були подані керівниками наступних іноземних банків: Райфайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк, ОТП Банк, Платінум банк, УніКредіт Банк, Креді Агріколь, Укрсіббанк, Ерсте-банк, Марфін банк, Індекс-банк, БМБанк та ВТБ-банк. Також голови правлінь банків «Райфайзен Банк Аваль» та «Укрсоцбанк» Володимир Лавренчук та Борис Тимонькін, які очолили Раду директорів Форуму, у серпні-вересні 2010 р. добровільно вийшли зі складу Ради АУБ (див.: http://aub.org.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=4724&menu=117&Itemid=33 ).

Як прокоментували в АУБ минулорічні заяви керівників низки іноземних банків: «Вихід іноземних банків зі складу АУБ свідчить про те, що існує суттєве розходження в цілях та інтересах представників цих установ та банків з українським капіталом. Це засвідчується діями створеного ними Форуму, лобіюванням вимог до збільшення капіталу банків, скорочення їхньої кількості та фактично знищення в Україні малих і середніх банків з українським капіталом. Зрозуміло, що АУБ не могла погодитись з такими діями деяких своїх членів, зайнявши принципову позицію щодо захисту тих банків, яким загрожували знищенням. Це виходить з її статутних завдань та принципу рівних умов конкуренції для всіх учасників банківського ринку. Як наслідок – протилежна сторона вийшла з АУБ, оскільки діяльність по захисту українських банків не влаштовує цю групу».

Також в АУБ повідомили, що відповідно до Господарського кодексу України, по закінченню 2-х місячного терміну з часу подачі заяви про вихід, члени будь-якої громадської організації вважаються такими, що припинили своє членство в організації. Таким чином, вищезгадані установи більше не є членами АУБ та не мають права брати участі у її діяльності.

За словами Президента АУБ, Асоціація виступає за консолідацію банківської галузі навколо інтересів національної економіки. Якщо іноземні банки готові працювати на національні економічні інтереси, АУБ відкрита до діалогу і співпраці з ними. «Інтереси української економіки тут є ключовими» - каже Президент АУБ. При цьому в АУБ підкреслюють, що терміном «консолідація» не повинні підмінюватись поняття «поглинання» та «злиття» банків, як це часто застосовується щодо ідеї збільшення капіталу та по суті витиснення з ринку значної частини банків.

Проте, як повідомили в АУБ, така позиція керівництва Асоціації не влаштовує представників низки банків, зокрема тих, що в 2010 р. вийшли з АУБ. «Створивши власний Форум і вийшовши з АУБ, вони продовжують спроби дестабілізувати ситуацію в середині АУБ та зашкодити її керівництву щодо захисту малих і середніх банків. Їх стараннями по суті дестабілізовано легітимну діяльність Ради АУБ, здійснюються спроби поставити АУБ на служіння інтересам невеличкої лобістської групи», - кажуть в АУБ. Це питання буде винесене на обговорення легітимної Ради АУБ, а також чергового XV З’їзду Асоціації, який буде проведено за участі всіх банків-членів АУБ 24 червня 2011 р.

Прес-служба
Асоціація українських банків



2011-03-10

un.jpgПеред вітчизняною банківською галуззю існує загроза знищення її українського сегменту. Про це заявив Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко під час прес-конференції в інформагентстві «Українські новини».

 

вул. Євгена Сверстюка, 15 Київ 02002 Україна

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.                               
(044) 516-8775

Ознайомитись з політикою конфіденційності та захисту персональних даних

 

 

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction