ek.jpgГолова парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк в листі на ім’я Президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняко повідомив, що «зараз у Європейській Комісії опрацьовують отримане звернення АУБ та готують на нього офіційну відповідь». Як вже повідомлялося, Асоціація українських банків звернулася до європейського комісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле з офіційним проханням прокоментувати норми законопроекту №0884 на відповідність стандартам ЄС.

Не припиняючи роботу над цим антибанківським законопроектом, Асоціація українських банків днями звернулась до Міністерства юстиції України з проханням підтримати позицію АУБ щодо зняття згаданого законопроекту з розгляду Верховною Радою України з метою його доопрацювання профільним Комітетом у відповідності до вимог чинного  законодавства ЄС.

У листі Президента АУБ Олександра Сугоняко до Міністра юстиції України Олександра Лавриновича наголошується, що законопроект № 0884 «Про внесення змін до деяких законів України (для регулювання діяльності банків)» не відповідає стандартам ЄС і може зашкодити переговорам України з Євросоюзом.

Як відомо, наразі Україна веде переговори з Євросоюзом про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ). Важливість укладання договору про створення ЗВТ неодноразово підкреслювалася Президентом України Віктором Януковичем. Разом з тим, як наголошують в АУБ, прийняття законопроекту № 0884 у запропонованій редакції може створити серйозну перешкоду у згаданих переговорах з ЄС щодо ЗВТ.

В АУБ підкреслюють, що зміст цього законопроекту суттєво протирічить законодавству ЄС (Директива 2006/48/ЄС про започаткування та здійснення  діяльності кредитних установ) і рекомендаціям Базельського комітету з банківського нагляду щодо регулювання банківського сектора - Базель 1 та Базель 3.

Розгляд законопроекту № 0884 у ІІ читанні вже чотири рази переносився, в т.ч. завдяки зусиллям АУБ, оскільки протирічив вимогам статті 116 Регламенту Верховної Ради України. Разом з тим, у лютому цей законопроект знову планується винести на розгляд парламентом у II читанні. В АУБ переконані, що дискримінаційні норми законопроекту № 0884  негативно позначаться на  дотриманні конкуренції на ринку банківських послуг, матимуть руйнівні наслідки для «малих» та «середніх» банків, а також  збільшать концентрацію фінансових ризиків. «Наразі  лише 50  із майже 180 українських банків мають капітал більше 500 млн. грн. Беручи до уваги поточну ситуацію та практику, можна припустити, що  сума у 500 млн. грн.  (більше 45 млн. євро) буде  вимагатися  регуляторними  органами як мінімальна   вимога  до   капіталу для вже  існуючих банків.  Зараз  регулятор вже вимагає, щоб існуючі банки підвищили  свій регулятивний капітал до розміру, що перевищує встановлений законом для створення нових банківських установ», - каже Президент АУБ Олександр Сугоняко.

Прес-служба
Асоціації українських банків


2011-02-02

ek.jpgГолова парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк в листі на ім’я Президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняко повідомив, що «зараз у Європейській Комісії опрацьовують отримане звернення АУБ та готують на нього офіційну відповідь».

 

вул. Євгена Сверстюка, 15 Київ 02002 Україна

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.                               
(044) 516-8775

Ознайомитись з політикою конфіденційності та захисту персональних даних

 

 

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction