38.jpgВерховна Рада України прийняла в новій редакції Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про запобігання  та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних  злочинним шляхом”, реєстраційний номер 3062.

Асоціація українських банків працювала над текстом даного законопроекту із початку внесення його до Верховної Ради України у 2008 році з огляду на складність документу та важливі завдання, які перед ним ставилися. Адже, як наголошують в АУБ, проникнення в легальний бізнес кримінальних доходів становить серйозну небезпеку для законної економічної діяльності, дестабілізує існуючі фінансову та валютну системи, створює системну загрозу економічній безпеці держави та, зокрема, має негативний вплив на розвиток економіки України та її авторитет у світі.

За результатами роботи робочої групи з питань фінансового моніторингу, в яку увійшли представники більше двадцяти комерційних банків, АУБ підготувала та направила до профільного парламентського Комітету з питань фінансів та банківської діяльності зауваження та пропозиції до нього.

З огляду на те, що під час прийняття законопроекту не всі найбільш вагомі позиції для банківської спільноти були враховані, АУБ звернулася до Президента України із проханням накласти вето на прийняту парламентом 6 листопада 2009 року редакцію закону № 3062. Позиція АУБ була врахована Президентом України і на закон було накладено вето. Після цього, за спільною ініціативою АУБ та Держфінмоніторингу, були проведені ряд спільних зустрічей фахівців  Держфінмоніторингу та представників АУБ та комерційних банків для приведення тексту законопроекту у відповідність до міжнародних стандартів та усунення будь-яких суб’єктивних моментів, які не ставлять перед собою таку мету.

Представники АУБ також увійшли до складу спеціальної робочої групи, створеної Комітетом ВР України з питань фінансів та банківської діяльності для опрацювання поправок народних депутатів України та остаточного узгодження усіх позицій. Найбільш критичні для банківської системи пункти були враховані Комітетом в остаточній версії законопроекту.

В АУБ висловлюють подяку представникам комерційних банків, які долучилися до роботи над законопроектом № 3062 та сподіваються на подальшу співпрацю для налагодження ефективної системи фінансового моніторингу з метою запобігання використанню фінансових установ для відмивання доходів.

Наразі Україна буде звітуватися про стан виконання міжнародних стандартів та усунення стратегічних недоліків у сфері боротьби з відмиванням злочинних доходів та фінансування тероризму, які визначені FATF, на засідання Європейської контрольної групи FATF 20-21 травня цього року.

Прес-служба
Асоціації українських банків


2010-05-19

38.jpgВерховна Рада України прийняла в новій редакції Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про запобігання  та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних  злочинним шляхом”, реєстраційний номер 3062.

 

вул. Євгена Сверстюка, 15 Київ 02002 Україна

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.                               
(044) 516-8775

Ознайомитись з політикою конфіденційності та захисту персональних даних

 

 

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction